19 март 2009

CDMA među šljivama

Najavljen je međunarodni tender za licence za CDMA fiksnu bežičnu telefoniju. Tender za WiMAX je odložen do daljnjeg zbog opravdane bojazni MTID da od tog posla ne bi bilo ništa. Slažem se i mislim da to čak nema mnogo veze ni sa ekonomskom krizom. Po rečima savetnika ministarke za telekomunikacije, traže se dva CDMA operatora spremna da za licencu za nacionalnu frekvenciju plate bar pola miliona evra i vrlo brzo da počnu da rade, i to najpre od najsiromašnijeg dela zemlje Srbije (moj jug). Jes’ da je CDMA tehnologija pre svega pogodna za ruralna, slabo naseljena područja, ali jug Srbije nije baš toliko slabo naseljen. Nije lepo ni čovečanski da im se baš tako javno i otvoreno dodeli etiketa „druge lige“. Mogao je gospodin savetnik da pusti buduće CDMA operatore da daju tih pola miliona evra i da počnu da rade tamo gde im se učini da će biti najbolje i najisplativije, pa ako oni pohrle na jug – svaka čast ! I vuk sit i čobančići veseli. Tehničko-tehnološke detalje, pre svega frekventni opseg i uslove vezane za univerzalni servis, videćemo u tenderu.

Telekom Srbija eksperimentalno već pruža usluge fiksne bežične telefonije i „sporog“ interneta (128k DL/ 64k UL) posredstvom CDMA tehnologije u okolinama Obrenovca i Kragujevca. Korisnici imaju komfor da nose po sobama, na tavan, u podrum, kompletan telefonski aparat, internet ne troši impulse, ali je linija dok ste na Netu zauzeta.

Obznanjena je i priprema uslova za liberalizaciju fiksne telefonije i tendera za nove fiksne operatore koji bi bili konkurencija Telekomu Srbija. Tender se očekuje u junu. Predsednik UO RATEL-a je tim povodom izjavio:

Tu ne smemo da pogrešimo, kaže on, jer je situacija teška i potreban je pravi partner koji će investirati u pravljenje paralelne mreže sa Telekomom, što nije nimalo jeftino i sve treba dobro osmisliti i u pogledu sredstava i u pogledu tehnologije.“..... „Investicije koje se daju za fiksnu telefoniju su jako velike. Tu se traži kopanje, ali ne fiksni kabl, nego optički“.

Slažem se sa profesorom. Nema hleba bez motike. Ili u novije doba, bez bagera. (A je*emliga šta mu dođe taj optički kabal.)
Novi operatori će izgleda morati sve ispočetka da grade, ali nadležni će osmisliti da im bude lakše i da investicija bude isplativa. Nije mi jasno zašto oni o tome brinu, valjda investitori znaju šta im se isplati. Potencijalni kandidati na tenderu već cupkaju da potroše svoje viškove para.

2 коментара:

Slobodan Marković је рекао...

Evo da se javi taj g. savetnik i pre svega izrazi svoje oduševljenje jednim ovakvim blogom! :-) Ako treba više informacija o čemu god u vezi sa našim mučenim ;-) telekomunikacijama, tu sam na slobodan.markovic@mtid.gov.rs
063 387 260
http://www.facebook.com/profile.php?id=576917214
http://twitter.com/smarkovic
a boga mi biću redovan i na ovom blogu :-)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Evo da i ja izrazim oduševljenje što stari borac za internet i ostala TID prava nije "pobegao" od samog sebe (nisam ja juče čuo za savetnika ;-) ).
Za ovakvu reakciju, tako retku u današnje vreme kada caruju sujeta i duhovna nezrelost, najmanje što mogu je da nastavim da pišem u istom stilu i - da platim piće kad se vidimo. E, neka sam i ovo doživeo !
Puno uspeha u zajedničkoj nameri !