12 март 2009

Wimax u senci ?

Posle izlaska Nortela iz mobile Wimax biznisa, i Alcatel-Lucent je rešio da svoj razvoj malo više usmeri ka LTE tehnologiji. Od velikih igrača Alvarion i Motorola su ostali uz WiMAX, dok Cisco i Huawei naginju ka LTE.

Koliko je situacija fluidna i neizvesna kad je dalja sudbina i implementacija ovih tehnologija u pitanju, govore i različita istraživanja i njihovi rezultati i zaključci. Nedavno je 10 mobilnih operatora iz SAD, Kanade, Japana i Skandinavije u svojim Next Gen planovima najavilo komercijalnu primenu LTE već u narednih par godina. U SAD verni WiMAX-u ostaju Sprint i Clearwire. Kupci najvećeg dela spektra oko 700MHz u SAD (Verizon, AT&T Mobility) planiraju da ovaj spektar iskoriste za lansiranje LTE. Ovim se pretpostavka o kojoj sam onomad pisao pokazala jalovom. Ali baš zato i pišem blog, da bi pokazao da euforija i „logika izvesnog“ u telekomunikacijama ne donose baš dobre rezultate.

Od evropskih mobilnih operatora primenu LTE od 2011. najavljuju FT/Orange, T-Mobile i Telecom Italia, a već sam ranije spominjao TeliaSoneru koja na 2,6 GHz već ide sa LTE projektima u Oslu i Stokholmu. Nekih 100-ak mreža od 26 operatora prema najavama razvijaće se ka LTE.

Analitičari kuće In-Stat prognoziraju npr. da će i WiMAX i LTE imati primenu u budućnosti, i da će 2013. biti oko 82 miliona WiMAX opremljenih PC-a u poređenju sa predviđenih 23 miliona LTE pretplatnika. Ne zaboravimo da je Intel moćni „partner“ WiMAX-a. Fiksni WiMAX, kao pretežno data orijentisan, čeka u pozadini kod fiksnih operatora na primenu na pogodnim lokacijama.

Lobisti LTE su veoma aktivni, društvo koje se okupilo je veoma respektabilno i moćno. Nokia je najavila da će 2010. lansirati LTE mobilni aparat sa touchscreen-om. Možda će zaista WiMAX ostati samo vunderkind. U svakom slučaju, konkurencija je poželjna, a videće se šta će se dešavati i šta će to doneti na tržištu.

Нема коментара: