30 септембар 2009

Top 10 FTTH 2009

Da nije Skandinavije o FTTH u Evropi bi se govorilo kao raritetu. Skandinavske zemlje (Danska, Finska, Švedska i Norveška) drže skoro 30% penetracije po domaćinstvu među Top 10 FTTH zemalja (izvor: Broadband Forum 2009). Slovenci su izgleda prihvatili nekadašnju srpsku ideju o izgradnji švedskog socijalizma, pa su u samom vrhu sa 8,9% domaćinstava sa FTTH konekcijom. Možda je iznenađenje da u prvih 10 FTTH zemalja nema UK, Nemačke i Francuske (koje su u Top 10 broadband), a ima Litvanije i Slovačke. Računam da se malenoj Andori nije bilo teško umešati u razvijene FTTH zemlje, dok Island i Holandija nisu (ekonomsko) iznenađenje. Prema FTTH Council Europe, broadband preko FTTH ima preko 2 miliona evropskih domaćinstava. Krajem 2012. očekuje se da ih bude oko 13 miliona. Što je babi milo...

Trenutno je u svetu u toku preko 230 FTTH projekata čiji su investitori lokalne vlade ili male kompanije. Veliki (incumbent) operatori se ne odlučuju za FTTH (nedavno su VDSL2 u Grčkoj odnosno Španiji najavili DT-OTE odnosno Telefonica, a BT nastavlja sa VDSL-om). Šta da se radi, koga su regulatori LLU-om „ujedali“, taj se i staklenih „šiba“ boji.
I dalje su greenfield FTTH investicije najprivlačnije, a u ruralnim područjima čak i u Švedskoj još uvek nemaju ni broadband. Korisnicima je, da ponovimo lekciju, svejedno: njih uglavnom interesuje cena i brzina (protok). Ako se državne vlasti ne „otvore“, u zemljama sa jako dominantnim operatorima koji već imaju značajan broj raznoraznih korisnika, od masovnijeg FTTH neće biti ništa.

5 коментара:

Isfrustrirani korisnik adsl-a,kablovskog i wireless interneta sa losim kvalitetom veza i ocajnim pingovima је рекао...

Saša,kada vi ocekujete pojavljivanje ftth ovde kod nas u Srbiji? Fizicka lica u gotovo svim zemljama iz regiona imaju mogucnost koriscenja ovakvog pristupa internetu i to po vrlo povoljnim cenama.Kada ce to, po vasoj proceni, biti dostupno i nama obicnim gradjanima, a ne samo pravnim licima? Znam da je u ovim okolnostima nezahvalno davati bilo kakve prognoze,ali valjda ne skodi da pitam :)
Sa postovanjem,

Ivan.

Saša Stamenković је рекао...

@Ivan:

Moje prognoze nisu optimističke. Da ne bih dužio mnogo, ima par razloga za to:
- teškoće i nedostatak propisa i pravila u izgradnji i polaganju kablovske infrastrukture, pogotovo u zgradama;
- nedostatak ponude sadržaja za bandwith koji nudi FTTH,
- slabo platežno tržište u Srbiji.

FTTH ima šanse ponegde da zaživi u greenfield (građevinskim) investicijama, pa ko bude imao sreće i para da baš tamo kupi stan (npr. Univerzitetsko naselje NBGD). Investitor mora da računa duži rok da mu se investicija u FTTH isplati, pa treba videti ko će ko nas za to biti voljan i spreman.
Neku širu primenu FTTH u Srbiji ne predviđam (i to šire je npr. 1-2% domaćinstava). Možda sa FTTB/C tehnologijom i ethernet priključkom u stanu - to je možda realnije za naše uslove, a obezbeđuje dobar kvalitet i dovoljan i adekvatan bandwith.

Isfrustrirani korisnik adsl-a,kablovskog i wireless interneta sa losim kvalitetom veza i ocajnim pingovima је рекао...

Hvala vam na brzom i iscrpnom odgovoru.Evo samo jos jedno pitanjce vezano za FTTB.Pogledao sam malo po netu ,ali nisam mogao da nadjem da li postoji bitna razlika izmedju toga i FTTH.Procitao sam da se kod FTTB-a signal dovodi optikom do zgrade a odatle bakarnim zicama sprovodi do korisnika.Pretpostavljam da ne postoji neka bitna razlika u kvalitetu veze izmedju toga i ftth.Recimo pretpostavljam da bi ping ka nekom odredjenom serveru bio gotovo identican,ali da li bi ovako dolazilo do nekog veceg gubitka paketa ili ne?Recimo konkretno ako je u pitanju igranje igara preko interneta?Valjda ne bi bilo drasticnih razlika?Hvala jos jednom i sve najbolje,
Ivan.

Saša Stamenković је рекао...

Ivane, nema na čemu,zadovoljstvo mi je da komuniciram sa svima koje interesuju teme iz telekomunikacija!

Otprilike je tako, nema bitne razlike u kvalitetu veze između FTTB i FTTH, današnja ponuda servisa ne omogućava da takva razlika bude vidljiva, a ona je pre svega u propusnoj moći u korist FTTH.
Sve u svemu, teorija je jedno, a praksa (i provajderi usluga) drugo.

U zdravlje da i dalje čitaš moj blog!

Isfrustrirani korisnik adsl-a,kablovskog i wireless interneta sa losim kvalitetom veza i ocajnim pingovima је рекао...

Bukmarkovao sam ovu stranu tako da cu svakako citati vas blog koji je odlican.U zdravlje!