19 фебруар 2010

EV(o)DO(laze)

Napokon da natrčim na nešto o aktivnostima Media Worksa, posle dobijanja CDMA licence smo ih skoro zaboravili. Direktor Media Works-a S.Đ. dao intervju za februarski "Mobilni" magazin- koncizno, suštinski, kao čovek od struke. To što se čekalo na Media Works, to je zbog novine na našem tržištu – tehnologije CDMA-EVDO.

EVDO je standard za bežični Internet koji omogućava brzine poredive sa osnovnim DSL servisima, a značajno veće brzine u odnosu na GPRS, EDGE i standardni CDMA. EVDO (Evolution Data Optimized, EV-DO, 1xEV-DO) je razvijen 1999. godine u kompaniji Qualcomm, a najviše su ga komercijalizovale američke telco Verizon i Sprint (imaju zajedno oko 470 miliona bežičnih korisnika!).
EVDO mreža je potpuno komforna za “normalno” surfovanje (email, web browsing, YouTube), ali je veoma osetljiva na veliki saobraćaj (download velikih fajlova, prenos video streaminga) i zbog toga mora da ima vrlo restriktivnu politiku korišćenja. Obično se korisnicima ograničava transfer podataka na npr. 5 GB mesečno, što je sasvim dovoljno za komforan surfing. Postoje različite vrste EVDO modema (USB, PCMCIA) i bitno je da svoj Internet možete poneti sa sobom (niste vezani za svoju baznu stanicu). S.Đ. u svom intervjuu to i potvrđuje.
EVDO se uglavnom koristi u SAD, Južnoj Koreji još nekim azijskim zemljama. Rev-A standard za EVDO omogućava prosečne protoke od 600 Kbps do 1,4 Mbps u download i 300 do 800 Kbps u upload smeru. Vršni protok koji je moguće dostići u download smeru ide i do 3,1 Mbps.

Ove brzine su sasvim korektne za ruralne oblasti i čak i za prosečne korisnike u urbanim oblastima. Mogu vrlo ravnopravno da konkurišu i trenutnoj 3G ponudi, mada u svojoj suštini i EVDO je 3G tehnologija. S obzirom i da ogromna većina fiksnih broadband korisnika ima pakete sa 512Kbps i 1Mbps moguće je da baš oni budu ciljna grupa.

Media Works se opredilila za IP-RAN arhitekturu svoje CDMA EVDO mreže (RAN-radio access network). To je odličan i pravi izbor za budućnost. Živo me zanima čija je oprema, ali saznaćemo nekako. IP-RAN koristi IP za komunikaciju između baznih stanica i njihovih kontrolera. Ozbiljna mreža mora da ima ozbiljan IP-backhaul i bar dva IP-RNC-a, mogućnost multicasta, dobrog QoS, malog kašnjenja itd itd. Izazov za novog operatora!

Još jedna strateška stvar koju želim posebno da istaknem, a sa kojom se apsolutno slažem (da ne preteram sa ovim nazdravljanjem):
„... Očekuje se da će u budućnosti mreže migrirati ka rešenjima koja će imati veću pokrivenost i efikasnost, a manje operativne troškove, možda delimično na uštrb protoka...“
Potpisujem i samo podupirem misao: šta će vam protok ako korisniku ne treba, a ako korisniku treba, sigurno ćete mu ga obezbediti jer nećete raditi na uštrb svoje koristi. Protok sam po sebi – ništa, tehnologija sama po sebi –ništa! Zato, ne „palite” se mnogo na FTTH u Srbiji.

Iz intervjua saznajemo da se Media Works neće baviti distribucijom uređaja za svoje usluge, što je takođe, mislim, dobar pristup za početak. Nema razloga za takvim troškovima u startu. Obećano je da će korisnici „osetiti“ prave 3G servise, što mi je pomoglo da definitivno sklopim da se Media Works, kao CDMA450 operator, opredelio za CDMA2000 EVDO tehnologiju, koja je praktično 3G tehnologija i tako veštim manevrom uskočio u trku sa srpskim mobilnim operatorima i za korak ispred svog partnera u trci za licencu na 450MHz. Ako nađu dobar biznis model oko nabavke opreme i ne budu „saplitani“ – biće ozbiljan takmac svima!

Uslova za to, koliko znam, ima. Što se tiče opreme, tu su kineski Huawei i ZTE koji nema šta nemaju, mislim da i ALU pravi nešto, ima više od 100 proizvođača CDMA450 telefona-fiksnih, mobilnih, modema i čuda. Ima i preko 100 operatora u svetu koji već imaju slične priče kao Media Works. Ponegde se ova tehnika koristi za univerzalni servis koji obuhvata telefon i internet pristup... Mislim da je i Rusiji ovako nešto dosta zastupljeno. Znači, ne radi Media Works nešto što je pionirski u svetu, tehnologija je poznata i proverena i ako se primi širom Srbije, eto njima o’čas posla 10% tržišta od koga mogu lepo da žive.

Po mom mišljenju, iz onoga što se spolja vidi, Media Works je dobro skockao ideju. Od ideje do realizacije je dug put, odisej(ev)ski, surova stvarnost i prepreke raznih vrsta vrebaju – pored znanja trebaće im i još mnogo štošta.
Ako se već po novinama svi međusobno raduju konkurenciji, oduševljano pozdravljaju buduće suparnike na telekomunikacionom polju – onda je red da i ja poželim uspeha i sreće u radu kolegama iz Media Works-a. Na dobrobit korisnika telekomunikacionih usluga u zemlji Srbiji! Da deca po Srbiji bar preko Interneta vide malo sveta, a neko će možda nešto i da nauči. Podržavam sve što narodu Srbije skida mrak sa očiju i podmazuje moždane vijuge.

6 коментара:

Vladan је рекао...

Hvala Saši na iscrpnom proučavanju MediaWorks investicije i tehnologije, tačnije najnovijoj verziji koja je kudi kamo malo više dala smisla gotovo ludom biznisu u koji su se upustili sa CDMA licencom.
Sa ovim brojkama biće za njih nešto posla po ruralnim sredinama, obodima grada sa divljom gradnjom i lokacijama tekućih dvojnika sa uzaludnim čekanjem. Sa druge strane to nije baš dobro platežni korisnik pa su manji i biznis rezultati ali i to je tržište i rezultat je na dobrobit gradjana.
I dalje mislim da su oni ušli u ovaj poduhvat jer nije bilo na vidiku druge mogućnosti, da je najskuuplji deo infrastrukture (mreža i stubovi sa logistikom i dozvolama) koju grade kompatibilna sa WiMAx potrebama i da im je to primarni cilj samo da se razreši gordijev čvor sa BGD dozvolama koju uzged oni i imaju kao jedan od troje. Zamalo im je prošle godine uspelo da kupe drugog vlasnika dozvole (BeotelNet) pa da otškrinu uslove za nacionalni tender ali i to je biznis rizik i realni život.

Saša Stamenković је рекао...

Čekamo da se javi odgovorni za tekst, da probamo da provociramo diskusiju. MW je ušao tamo gde je najlakše bilo da uđe iskoristivši legalizaciju CDMA. Da je krenuo da se tepa sa većim igračima oko fiksne licence, verovatno ne bi dobro prošao. Važno je da su u telekom-biznisu, pa sad neka pretraže malo šta i gde i koga ima.

Ja sam i rekao da će im trebati još štošta, jer ako dignu stubove gde god požele završili bi posao. Ali to ovde kod nas ne ide baš tako lasno.

Lično očekujem još neku atraktivnu kupovinu od strane Media Worksa. Mora doći do ukrupnjavanja iliti konsolidacije telekomunikacione scene. Ako neće oni, počeće da kupuje Telenor. Bolje sad nego da čekaju budućeg gazdu Telekoma. Ili državu da se prizove pameti šta je za nju i njene građane najbolje.

Jedino što je stvarno nezgodno za biznis je da para ima sve manje i kod investitora i kod korisnika.

Mr D је рекао...

Neko vreme nisam posećivao forum, i sada imam i šta da vidim!
Baš ste bili aktivni u februaru!

Što se mene tiče, MW je 2. fiksni operater, bez obzira kako se ta njihova licenca zove, i oni u svakom slučaju od starta nude i internet i fiksnu telefoniju.

Inače, oprema je Huawei!
Ko prati proizvođače opreme, ili je bio na pravom mestu u Barseloni preprošle nedelje, zna da je Huawei svetska zvezda u usponu.

Saša Stamenković је рекао...

Znao sam da je Huawei i slažem se da je ne samo zvezda u usponu u svetu, nego i apsolutni favorit u Srbiji.

Tačno je da je MW drugi fiksni operator, jedino me zanima da li imaju formalno pravo da polažu optiku za svoj metro ili backbone. Ako imaju , onda dileme nema. Ako mogu samo po vazduhu...

Mr D је рекао...

Pa, oni već imaju postavljeno baš dosta optike, pogotovu u BG...

NikolaF је рекао...

Media je planirala 1.marta da krene sa uslugama, ali koliko sam upućen iz pouzdanih izvora Telekom im ne daje da puste interkonekciju prema fiksnoj mreži. I pored odluke Ratela u korist Media Works, Telekom i dalje odugovlači, pa zato i kasne usluge.

Šta je u Srbiji vlast a šta je bahatost pokazuje i ovaj primer.