18 фебруар 2010

Tri lista plavičasta

Telenorov Promonte je u prošloj 2009. godini ostvario prihod od 83,7 miliona Evra, što je 11% manje nego 2008. godine. Promonte ima 465.000 pretplatnika (37,2% tržišta). Uzrok padu prihoda su niži priihodi od prepaid i roaming usluga.

Njegov srpski „brat po gazdi“, Telenor Srbija je samo u četvrtom kvartalu 2009. ostvario prihod od 81,8 miliona evra, generisan od 2,84 miliona korisnika i sa 34% tržišnog učešća. Ukupan prihod Telenora Srbija u 2009. godini iznosio je 273 miliona evra, što je za 47 miliona manje YoY.
Iz svega ovoga (malo uprošćeno) zaključujemo da braća Crnogorci prave veće račune.
Telenor Srbija je prošlu godinu završio sa bruto dobiti od 111,7 miliona evra, što je za 33 miliona evra manje nego u 2008. Razlog smanjene dobiti leži u većim direktnim operativnim troškovima. Iz Telenora, za razliku od mnogih drugih, priznaju da su dobit malo „napumpali“ nerealizovanim capex-om. Veća dobit jeste cilj, ali red je i dobar običaj da se zna odakle „duva vetar“. Pozdravljam transparentnost i otvorenost!

Podsećam da je iz Telekoma Srbija najavljeno da se u 2009-oj očekuje bruto dobit od oko 155 miliona evra. To bi nas dovelo do zaključka da korisnici Telenorove mreže troše više nego MTS-ovi uz pripomaganje fiksnih (zaključak je malo uprošćen, ali suština nije narušena). Možda nije loše konstatovati fakat, jer je Telenor praktično i novi fiksni operator. Imajte u vidu i Telenorov pionirski poduhvat u Crnoj Gori sa kineskim ZTE, cenim da će uticati na dalja dešavanja na polju telekomunikacija u Srbiji.
Nema više “duvanja lopte”, sad mora da se ima dobar pregled igre.

Нема коментара: