05 фебруар 2010

Prerano poLeTEo

Ima li o čemu da se čuje u svetskoj ICT industriji, do o LTE i Cloud Computingu. Ako ima kolebljivaca i sumnjičavih, samo udarite na sva zvona.

Još 3G tehnologija nije svuda ni ušla ni zašla, a već su veliki vendori našli novu igračku. Koliko prošle godine još uvek su neki (a među njima recimo i Telekom Srpske) započinjali sa 3G evolucijom i obećavali korisnicima ADSL poredive brzine. I ne samo ADSL poredive, HSPA+ možeda dosegne i do respektabilnih 42 Mbps, a ja bih bio zadovoljan i sa 20 Mbps. LTE, međutim, sa svojim, kažu, realno dostižnim 100Mbps u download i 50 Mbps u upload smeru, preti da zaseni sve dosadašnje brze tehnologije. I sad, ko će biti pametan – da čeka LTE ili da gura ka HSPA+? I hoće li biti “tresla se gora...” – a predviđam da hoće. Gde su im LTE sposobni telefoni i koliko još treba para na ovu “svecku” nemaštinu da ulože da sve softverski i hardverski popeglaju? Koliko će da košta zanemarivanje iliti zamena 3G? I ko će to da plati? Korisnici? A zbog čega? Šta će to LTE da im ponudi revolucionarno da bi ga oberučke i obadžepno prihvatili? I šta ćemo sa mrežnom propusnošću ako svi baš nagrnu sa 30, 50 Mpbs ili čak 100Mbps? Koliko tu para treba potrošiti? Ima tu još “sitnica” koje nisu baš zanemarljive za konačno “LTE ante portas”, a pre svega to je neraspoloživost spektra na 2,6 GHz, nema masovne proizvodnje mobilnih LTE aparata a samim tim se ne zna ni cena, prenos voice servisa (može samo paketski) kao dominantne mobilne usluge, nije moguć SMS koji je favorit mobilna usluga.
Korisnici odlučuju, ne zaboravite to! Ima šanse da uspe samo ona tehnologija koja donosi novac i za koju možete da nađete dobar business case (jbte, i ja sam počeo sa ovim čelendžinzima, tri-o-klokovima, kastomerima, targetima i ostalim engleskim pi*darijama).

LTE ima smisla jedino ako nudite prenos videa preko mobilnih aparata, mada po mom mišljenju iz uloge korisnika, ima toliko boljih mesta za prijem i gledanje videa od mobilnih aparata. Ali ne mogu reći ni da nema prilika i situacija kad bi to bilo zgodno, naročito ako pristupačno košta. E sad, preneti taj video visoke rezolucije do korisnika i nije tako lako i jednostavno i nisu za to neophodne samo LTE bazne stanice, nego i robusna i visokopropusna mreža (tzv. backhaul). Video zahteva dosta veliki propusni opseg, a uz to ne trpi jitter i kašnjenje paketa. A s obzirom na radio prostiranje, pitanje je da li će, bez masovne izgradnje optike do LTE baznih stanica, to svuda ići bez problema, mada je i radio tehnika u segmentu prilagodljivih tehnika modulacije dosta napredovala. Za LTE je neophodna i NGN arhitektura koja se razvija u nekoliko pravaca i stvara velikim operatorima dosta glavobolja kako i kojim putem krenuti (jeste li čitali moj rad sa Telfora’09?).

Evo sad će mobilni svetski kongres u Barseloni, pa ćemo da vidimo koje su nove vesti i o čemu će da se priča tamo. Negde sam pročitao da će NEC i NTT da demonstriraju LTE prenos videa preko prototipa mobilnog LTE aparata. Verovatno će i Amerikanci nešto da prezentiraju (ali verovatno na 700 MHz), tu su i Skandinavci sa svojim projektom. To će da isprate mnogi domaći i strani stručnjaci i znatiželjnici, pa ćemo tamo videti posle 18-og šta je sve bilo i šta se dešava u mobilnom svetu. Ja sam samo hteo ovde malo da ih bacim u razmišljanje, jer pošto su mobilci zagazili u propalu fiksnu, malo da i mi propali fiksni začeprkamo po mobilnoj tehnologiji. Da ne ispadne da sam preter’o u šali, znajte kolege mobilci da se šalim, hoću samo da vidim da li ste prisutni. Čekam da se uključite u diskusiju. Have a nice fly!

3 коментара:

Mr D је рекао...

Interesantna tema, čudi me da se niko nije uključio u diskusiju.

LTE će sigurno uspeti, previše je uloženo u njega. Ali, njegovo vreme još nije došlo, ne samo zbog toga što je dobar deo opreme još nije u masovnoj proizvodnji, već i zbog toga što je 3G još u usponu, i biće u usponu još sigurno 8-10 godina.
I tu postoji ciklus ulaganja koji mora da se ispoštuje.
A dok LTE ne sazri, HSPA+ je ono u šta će da se ulaže.
Pogledajte u šta ulažu trenutno operateri koji su tradicionalno inovativni, pa će vam biti sve jasno.

Saša Stamenković је рекао...

@Mr D:
Slažem se sa konstatacijom da u narednih 5-10 godina sigurno ide dalji razvoj 3G. Ključ je all-IP mreža, kad se tu potpuno prelomi, onda se prelomilo ka LTE.

A što se tiče diskusije, nikako da isprovociram mobilne stručnjake. Možda ne čitaju ovaj blog.

Inače vrlo malo ljudi prati šta se globalno dešava u svetu telekomunikacija.

Mr D је рекао...

U Barseloni je održan 1 seminar baš na ovu temu.
Tu je mogao da se čuje pravi odgovor na ovo pitanje iz 1. ruke (proizvođači opreme + operateri).

PS: Inače, maksimum u svetskoj primeni GSM je dostigao 2008. godine! Da vam je to neko prognozirao 2000. ili 2002. godine, šta biste mu odgovorili?