17 март 2010

Procenat za Blackberry

Prošlog meseca VIP je objavio rezultate svog poslovanja u Srbiji za prošlu godinu. Evo ih i ovde sa malim zakašnjenjem: broj korisnika na kraju 2009. bio je oko 1,15 miliona što je 27,1% više nego krajem 2008. Shodno tome i tržišno učešće je sa 9,1% poraslo na 12%. Prihodi u 2009. su porasli za 36,7% . sa 59 na 80,7 miliona evra (YoY), kao rezultat povećanja broja korisnika i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja. Naročito mislim da su rezultat povećanja saobraćaja. S obzirom na inicijalna ulaganja VIP-a, kao trećeg operatora, o dobiti je još uvek izlišno govoriti.

Interesantno je da VIP još uvek nije startovao sa 3G tehnologijom i ponudom mobilnog interneta. Kažu upućeniji da VIP ima najbolju ponudu aparata (nisam se nešto interesovao - potpuno sam ravnodušan prema modelima mobilnih aparata), a izgleda da će i dalje raditi na povećanju baze korisnika (bar do 20% učešća), verovatno dok im mreža ne bude potpuno spremna. Lično smatram da VIP sa pretežnom orijentacijom na mlađe korisnike u Srbiji koja ima više stanovnika starijih od 60 godina nego mlađih od 18, nema mnogo izgleda za veliku zaradu. Uz to su mladi uglavnom i nezaposleni. Ali inovativnost može da učini čuda i preokrene rezultat. Baš me interesuje kako će biti kad i oni otvore mobile broadband sezonu.

2 коментара:

Анониман је рекао...

A sad kad su izbacili 3G ponudu?

Saša Stamenković је рекао...

Drago mi je da se tekstovi sa mog bloga čitaju i posle godinu dana od objavljivanja!

3G ponuda je malo bolja od konkurencije, videćemo da li je to dovoljno za neki veliki bum. Lično mislim da je sve to već viđeno.