25 март 2010

Salto mortale

Zašto država prodaje Telekom? To je pitanje koje danas postavlja ogromna većina običnih građana Srbije. Oni “posebni” građani bune se protiv prodaje ne bi li se dokopali prilike da oni budu prodavci istog za svoj “groš”.
Ali svima je jasno zašto se prodaje. Možda ne bi moralo, ali Vlada očito nije spremna da se mane partijskih podela preduzeća. Zašto nije spremna – i to je, nadam se, svima jasno. Danas guverner NBS u ostavci reče da ovde izgleda nikog nije briga šta će biti sutra. Tužno, surovo i istinito. Zna i video čovek s kim je imao posla. Moje zasluge u tome (i mnogih od vas čitalaca) su skromne, ali višegodišnje. Nebitno za ovu temu.

Možda bi država mogla da se iskupi i svojih 5-6% akcija prepiše npr. PIO fondu? Šta će biti sa kablovskom infrastrukturom? Bez nje Telekom sigurno vredi mnogo manje, ali hoće li Ratel moći da se bori sa budućim moćnim vlasnikom Telekoma? Sigurno je da posle prodaje Telekoma ništa više neće ličiti na ono pre, a uloga Ratela koju novi Zakon o EK i predviđa, biće tim odgovornija i značajnija. Neki koji se razumeju su mi rekli da nagoveštena prodaja akcija otvorenog AD ne može da se obavlja putem tendera nego na berzi, a da eventualna prodaja preko tendera dovodi u pitanje podelu akcija na ranije zacrtan način. Može biti da je tako, ali sačekaćemo zvanično objavljen model privatizacije.

I možda šokantna vest za sve koji prate srpsku telekomunikacionu scenu, objavljena danas u pravoj poplavi demantija, pa će sutra-prekosutra možda i ona biti demantovana:
“Inače, ideja za prodaju 40 odsto srpske telekomunikacione kompanije stigla je od menadžmenta kompanije Telekom Srbija koji je procenio da na srednji rok neće biti u mogućnosti da finansijski, kadrovski i tehnološki odgovori na razvojne izazove konkurencije i da je potrebno napraviti strateško partnerstvo sa nekom od vodećih svetskih kompanija iz oblasti telekomunikacija.”(podvukao ja, racionalizovan u ime velikih ciljeva).

Eto, teško Vladu na prodaju naterati. Da li je moguće da se tigar uplašio megdana? A do juče je bilo... Ne mogu da verujem da je tako. Ima li u ovome nekog smisla?

6 коментара:

Sneška је рекао...

Pa kako nema smisla? Na brzaka i briši.
Što se tiče samog Telekoma teško da bi isti izdržao tržišnu utakmicu koja ga čeka, a u konstalaciji snaga gde uopšte nije bitno ko je za šta stručan, već se stručnost procenjivala na osnovu pripadnosti....Potpuno smo svesni da se dobro ne piše u budućnosti, a i ovo sada ništa valjalo nije.....S obzirom da nada poslednja umire, hajde da se nadamo.
Dass wir am leben und gesund zu
Sneška

Анониман је рекао...

Ako je već prodaja neizbežna, onda bolje da kupac bude neka moćna telekomuniaciona kompanija kao DTAG ('To znamo i pre tendera, zar ne?'). Valjda će jednom za svagda u Telekomu (T-Comu)odlučivati zdrava logika i struka, a ne politika...pa ko 'preživi'- pričaće...
Međutim, država mora mnogo toga da poradi na polju regulative: pitanje univerzalnog servisa na primer. Kao drugo, već nekoliko godina telekomunikacije su možda jedina oblast gde u resornom ministarstvu, slucajno ili namerno, ne postoji odgovarajuća inspekcija. S druge strane RATEL niti ima, niti može da ima inspekcijska ovlašćenja. To je jedno od pitanja zbog kojih se 'zastalo'sa nacrtom novog Zakona o e-komunikacijama...Ovo su samo neka od otvorenih pitanja. Takođe, šta država planira sa mrežom optičkih kablova koju je izgradio EPS? Da li postoji volja da se spreči monopolsko ponašanje pojedinih operatera? I zašto je fiksna telefonija uopšte na režimu licence? Šta je tu ograničeni prirodni resurs, moliću lepo? Numeracija? Smešno... Da li je ovo samo 'fingiranje' konkurencije? I koliko je Miško zaradio od M:Tela...?

Vladan је рекао...

Kad sam već pod utiskom "utiska nedelje" koji je mislim po prvi put imao temu telekomunikacije.

Ajd da vas podsetim da je u predvečerje krize bilo već pokrenuta proceura raspisa za privatizacionog savetnika (pa stopirana sa priznanjem krize) tako da je ta namera prodaje Telekoma već ranije doneta samo su se stvari odložile iz finansijskih razloga.
U međuvremenu te pare su postale još potrebnije i sada se aktivira akcija već sa prvim znacima oporavka.
Sigurno je da finansijsko tržište neće verovatno nikad više biti ludo kao 2007 u popolavi para datih na "majke mi treba mi" i da narednih godina neće biti mnogo nerezonskih kupovina sa preplaćivanjem tako da je bilo koje čekanje i odlaganje prodaje radi više para gubljenje vremena s obzirom na veoma veliki bankarski dug koji treba finansirati uporedo sa novim broadband potrebama. To tako izgleda iz ugla vlade.
Lično mislim da nema bolje stvari po sam telekom od toga da se proda !
Lično mislim da će ova činjenica dati slobode političarima da i ostale stvari u Telekomunikacijama liberalizuje pa da ovde konačno treba očekivati više firmi na tržištu pametne radne snage. Ali ovo je više moja želja.
Sasvim je druga tema da li treba prodavati "domaće firme" mada je to pre pitanje glave i shvatanja ekonomije u globalnom svetu.
Država kod nas se svakako pokazala kao loš vlasnik a i u sukobu interesa je sa građanima tako da je neumesno porediti zašto su neke države vlasnici još u incumbent operaterima. Merodavnije je što USA i GB nisu i to kod njih veoma uspešno posluje.

Slobodan Marković је рекао...

Osim ovog bloga, naleteo sam i ovde na racionalnu diskusiju o prodaji državnog udela u Telekomu http://j.mp/df6AdE

Ako nađete još neki tračak razuma na ovu temu pošaljite link :)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Da, blog mog imenjaka Radulovića je moje redovno štivo.

Hvala, Slobo, za racionalnu diskusiju. Ako bi stvarno napisao jednu racionalnu, ili bi me sutra Nemci "šisn" ili bi me ovi ponovo racionalizovali kao limes. Ali razmisliću još malo šta je bolje za moju decu.

Nije gotovo!

Mr D је рекао...

Evo, i struka se oglasila:
http://www.balkanmagazin.net/otvoreno_pismo.aspx

Ja sam glasao, a ti?