06 март 2010

T-com-unikacija

Nedeljnik NIN je objavio vest o kojoj se odavno šuška. Navodno je dogovoreno da Deutsche Telecom (DT) kupi 30% plus 1 akciju Telekoma Srbija, čime bi praktično stekao pravo upravljanja kompanijom. Očekuje se da do kraja juna Telekom postane otvoreno akcionarsko društvo, pri čemu će građani dobiti 15% akcija, a bivši i sadašnji zaposleni 12% akcija. Objavljen je i demanti te vesti i iz kabineta Predsednika Republike i iz Telekoma. Skoro da nema medija koji nije objavio ove dve vezane vesti.

Demanti me ne čudi, sve i da je NIN, koji je u vlasništvu nemačkog kapitala, objavio proverenu informaciju. Očigledno je da je odavno sve samo pitanje dana i pitanje para. Biće da Nemci ovde vrše pritisak i malo obaraju cenu Telekoma. Ali da vidimo kako stoje činjenice:
Pretvaranjem u otvoreno akcionarsko društvo nema prava preče kupovine koju sada OTE odnosno DT ima. Ako se trgovina državnim delom ostavi za posle juna, verovatno će DT pohrliti da prvo otkupi akcije manjinskih akcionara, pa da onda ponudi državi za resto do upravljačkog paketa. To će za državu svakako biti manje para. Povoljnije je verovatno da se o ceni prodajnog paketa razgovara i dogovori pre podele akcija. Tržište i berza posle nek čine šta-god.

Verovatno je Vlada iz druge licence izvukla pouke da ono što očigledno mora da se proda, bolje je prodati na vreme tj. ranije, nego čekati. Da se Telekom prodavao pre par godina, to bi bila sasvim druga cifra i druga priča. Sad će svi da pričaju da je malo. Podsetiću da je u doba vlade pokojnog Zorana Đinđića od Italijana kupljen njihov deo od 29% za celih 195 miliona evra i to na rate, a da je u tu cifru ušao i dug koji je Telekom Srbija imao prema Telekomu Italija!

Druga objavljena nejasnoća koja se pominje u NIN-u jeste da će se prodaja DT-u obaviti na tenderu u oktobru sa početnom cenom od jedne mlrd evra. Ako će biti tender otkud znaju da će da kupi baš DT?

Milijarda za 30% kažu «malo je», ja lično mislim da u ovim uslovima nije, naročito ako bude brzog keša. Zavisi šta se hoće, a poznato je kako naša vlast stoji sa strategijom. Država bi sigurno trebalo da ostavi sebi nešto od vlasništva u Telekomu, bar preostalih 22%, jer će se novi gazda sigurno truditi da maksimizira dobit i što pre vrati uloženo, a tog kolača će se i država omrsiti. Drugo, biće i neko mestašce u upravnom odboru, nešto kao u NIS-u otprilike, nije za bacanje.
Šta će DT raditi kad dođe (i ako dođe) – jasno je iz primera u okolini: ulaganja će minimizirati sve dok se ne iskoriste svi postojeći resursi i mogućnosti, redukovaće postojeći kadar za par hiljada i vršiti pritisak na nadležne da povećaju cene gde god im se učini da je dobro da se povećaju. Dakle, ništa neobično i ništa neočekivano od kapitalista. Doduše, Nemci će se sresti i sa malim problemima oko vlasništva u po dve telekom-kompanije i u Bosni i u CG, ali odlučiće oni kako će.

Da li je za Telekom dobra ovakva halabuka? Može li da utiče na poslovanje i vrednost kompanije? Na poslovanje tako-tako, ali na vrednost teško. Možda je to strah od priče o «izvikanoj devojci», jer uvek u tom kalabalaku neko proturi i nešto što potencijalnom «mladoženju» neće da se svidi. Ali ko još misli da su neke informacije danas tajna? Sve se zna samo je pitanje upotrebe.

11 коментара:

Sloba је рекао...

Samo mala napomena o tome kakve veze ima tender sa pravom preče kupovine -- prvo se objavi javni poziv za kupovinu udela, pa se vidi koja je najbolja ponuda, pa se onda pita onaj koji ima pravo preče kupovine da li će da kupi po toj ceni itd.

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:
Ne mogu da kažem da sam stručnjak za ovu oblast, ja sam razumeo da kod otvorenog akcionarskog društva nema prava preče kupovine, nego samo ko da više.
Šta ćemo onda sa akcijama koje tad (navodno u oktobru) treba već da budu na berzi? Hoće li i one da uđu u "državni deo" za prodaju?

Mr D је рекао...

Jedino što je gore od državnog monopola je - privatni monopol!
Primera ima dosta...

Slobodan Marković је рекао...

Jedino što je gore od bilo kog monopola jesu političari i insititucije koji takvo ponašanje istrajno tolerišu i podstiču.

Sneška је рекао...

još gore je vredjanje inteligencije naših gradjana.....

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:
Podržavam izjavu!
Slobo, pravi stranku!

Анониман је рекао...

Piše Blackbarry:
Sale, da milijarda keša nije malo mnogo za kompaniju koja ima kredita:
a) otkup 29% akcija prema Italijanima;
b) kupovina 65% Telekoma Srpske;
c) za uspešne investicione zahvate u izgradnji telekomunikacione infrastrukture, uzemlji i van nje, u zadnjih 5 godina, gde su grejs periodi istekli;
d)kupovina licence i izgradnja mreže, optike duž pruge i čega sve ne u Crnoj Gori;
Pa malo li je na ovu skupoću. Po mojoj proceni firma je pod 100% hipotekom. A takve stvari se kupuju za simboličnu cifru tj. evro.

Saša Stamenković је рекао...

@Blackbarry:

Ohoho, pa burazeru, ti si baš informisan. I pošto si informisan, hoćeš da utopiš Telekom za 1 evro?!

Prodaje se perspektiva, a ne sadašnje stanje.

Mr D је рекао...

@Blackbarry,
Stanje u Telekomu nije ni približno tako loše. Ovi dugovi bi uz domaćinsko poslovanje mogli da budu (i verovatno će i biti) vraćeni u narednih godinu dana, a perspektiva i tržišna pozicija je više nego dobra. U tu projekciju treba dodati i ukupnu perspektivu naše privrede, gledajući dugoročno, kao i očekivane telekomunikacione potrebe.
Naravno, udeo Telekoma u telekomunikacionoj industriji će opadati, ali zbog odlične početne pozicije će taj pad biti mnogo sporiji nego što ta industrija raste...
Evo, da su akcije Telekoma na prodaju, ozbiljno bih razmislio o kupovini.

PS: @Slobu za predsednika!!!

Saša Stamenković је рекао...

@Mr D & BlackBarry:

Drago mi je što imam ovakve poznavaoce prilika u Telekomu. Navijam da ih bude još.

Vladan је рекао...

Da li je malo ili mnogo milijarda evrića da se videti samo na tenderu ako se mogu obezbediti što približniji uslovi.
I tu je zapravo kvaka jer postoji jedan koji ima početnu poziciju bolju od ostalih kako god da okreneš matematiku vlasništva i veštini kalkulacija čega ne manjka kod naših političara. Dakle vlada ne može da ponudi većinski paket na tender što destimuliše mnoge potencijalne kupce da odreše više kesu a u tom slučaju manjinski paket vredi manje i na to onda dođe sadašnji 20% vlasnik koji kaže, meni je dobra ta minimalna cena koju moram da prihvatim da bi onda imao ukupnu većinu u vlasništvu.

Nisam ekspert za te finansije ali kapiram po nešto što mogu da saznam i čujem. Nedavno sam pročitao izjavu jednog od svetskih kupaca u telco svetu da je cena od 6 puta EBITDA onog koji se prodaje razumna cena za kupovinu sada u ovim uslovima.
U nekim primerima preoptimističkih kupovina ludih finansijskih godina 2007-08 taj parametar je išao i do 10 puta.
Moglo bi da se tačnije pogleda i pronađe taj podatak (EBITDA) koliko je to Telekom poslednje godine sa objavljenim podacima zaradio pre nego se skinu vrednosti interesa, taksi, depresijacije valuta i amortizacije ali biće da je to minimum negde 40tak % od ukupnog prihoda koji je svakako premašio milijardu evra. Ugrubo to mu dođe barem 6x0,4*1bilionE = 2,4 bilionE pa kad se ponudi 30% vlasništva dođosmo do 800 miliončeta vrednog parčeta. Tačnije cifre su sigurno još veće.
Za optimističnije kupce lako se taj rate podigne u davanju ponude.
Što se tiče zaduženosti i otplate o tome brinu uglavnom bankari kada pozamjljuju svoj novac a nađite mi danas ozbiljniju firmu ili državu u svetu koja nije do guše u kreditima ?