11 март 2011

Ruski voz za LTE

Ruski, sada već bivši WiMAX operator Scartel (brand name Yota) dobio je od ruskog regulatora zeleno svetlo da umesto WiMAX mreže na istim frekvencijama gradi LTE mrežu. Do 2014. godine Yota se obavezala da će napraviti LTE mrežu u 180 ruskih gradova (ukupno 70 miliona stanovnika) i migrirati svoje postojeće WiMAX korisnike. Ovo je, mislim, prvi slučaj da je jedan bežični operator zbog mlađe i lepše ostavio bivšu ljubav tj. tehnologiju. LTE mreža koju gradi Yota će koštati oko 2 mlrd $ (uzeli kredit), imaće oko 6000 BS i mislim tj. negde sam pročitao da je oprema Huawei i Samsung (a IP MPLS & DWDM postojeća mreža je Cisco).

Na krilima iste priče “pao je” i dogovor 4 najveća ruska mobilna operatora da kao MVNO koriste LTE mrežu koju će izgraditi Yota. Velika četvorka su Vimpelcom, Megafon, Mobile TeleSytems (MTS) i državni Rostelecom. Oni će imati mogućnost da kasnije budu ravnopravni akcionari ove LTE mreže, što je opet neka pogodnost za njihove pare. Važna je činjenica i da 4 operatora nemaju frekvencije za LTE, a tek se možda za kraj godine najavljuje aukcija za LTE frekvencije u Rusiji.

Ovaj dogovor u korist ruskih građana podržao je (i pogurao, čini mi se) lično i predsednik Putin, eto dokle je sve to došlo! Naime, u Yoti je država vlasnik 25% akcija, a “zahvaljujući” tome je verovatno i regulator promenio prvobitnu odluku da su frekvencije ipak date Yoti za WiMAX mrežu, a ne za LTE. Elem, da nije (mišićavog) predsednika Putina, siguran sam da je teško da bi dobrovoljno za isti sto seli i regulator i Yota i 4 velika i konkurentska mobilna operatora.

Sve ovo je ruski ministar telekomunikacija vrlo pametno i smisleno protumačio na otprilike sledeći način: operatori će smanjiti troškove samom činjenicom da neće morati da prave sopstvene posebne mreže (tj. nekoliko mreža), a te pare će moći da ulože u bolje, kvalitetnije i jeftinije servise. Država će imati koristi svakako ako se pare ne troše bez potrebe u dupliranje kapaciteta, već u masovnije omogućavanje extra širokopojasnog pristupa. Dakle, neće se kao u Srbiji takmičiti ko će prvi da napravi mrežu, nego ko će korisnicima da ponudi kvalitetnije i primamljivije servise. Ne mogu da u ovom kontekstu ne pomenem našu praksu da nekoliko operatora gradi optiku duž koridora 10 ili npr. svaki MNO svoje stubove.

Došlo je vreme da operatori razmišljaju o deljenju troškova i zajedničkom korišćenju mreže. To je već slučaj kod LTE operatora u Švedskoj (pisao sam o tome). Čak je dobro da domaći regulator i nadležno ministarstvo podstakne deljenje infrastrukture, jer država od toga ima najveće koristi (pametnije investicije, veći PDV, brži razvoj broadbanda). Infrastrukturu i mrežu treba koristiti i u tom smislu bi regulator morao da ima proaktivnu ulogu. Investicije potrebne za dogradnju mreže za nove tehnologije (npr. LTE, FTTB/H) su prevelike i ukoliko padaju na teret jednog operatora, “štetu” će trpeti i korisnici i država.

2 коментара:

Vladimir Ž. је рекао...

Tako prosto, a tako genijalno!

Saša Stamenković је рекао...

Vladimire Ž.,

Jel' ti to nešto na moj račun? Ma, jel' ti to meni?

Šalu na stranu, ne znam otkad je Vladimir Ž(irinovski) postao fan gospodina Putina?