09 децембар 2011

4G ulaznica


Belgija je nedavno prodala spektar za 4G na 2,6GHz za 77,7 miliona €; Austrija isto za 39,5 miliona €, Nemačka za 4,38 mlrd €, Italija za 3,95 mlrd €. Francuska je za 4G spektar zaradila 936 miliona €, ali za spektar na 800 MHz očekuju bar još 1,8 mlrd €.

Belgija ima 11 miliona stanovnika i gustinu naseljenosti 355 st./km2 (Wikipedia). Austrija ima 8,4 miliona stanovnika, a gustinu 99 st./km2. Srbija ima 7,5 miliona stanovnika, gustina naseljenosti 115 st./km2. I u Austriji i u Belgiji su po 4 mobilna operatora kupila delove 4G spektra. Srbija za sada ima 3 operatora, prodaja 4G spektra je prilika da dobije još jednog. Podsetimo da je spektar za CDMA prodat za po 540.000 € Telekomu i Orionu (Media Works), a da je VIP mobile platio GSM/3G licencu čak 320 miliona €. Druga licenca za fiksnu telefoniju prodata je Telenoru za milion evra. Loše za mobilni biznis u Srbiji je trenutno nizak ARPU (oko 10€).

Moja lična procena je da bi za 4G spektar Srbija mogla da dobije bar (sadašnjih) 10-15 miliona €. Aukcija – ne pre 2015. godine. Dotle ćemo valjda preći na digitalno emitovanje TV signala i rešiti zavrzlamu oko frekvencija. A šta Vi mislite?

9 коментара:

DING је рекао...

Ako bude prostora za četvrtog operatora verujem da će ta naknada biti i preko te cifre.
Samo se nadam da genijalci neće predvideti neku minimalnu naknadu kako bi po običaju silili igrače da plate više nego što to vredi, a vredi onoliko koliko su zainteresovani spremni da plate.

Ja koristim ovu priliku da postavim pitanje zašto u Srbiji nema virtuelnih mobilnih operatora? Tu ne moramo čekati zavrzlamu oko frekvencija a možemo otvoriti nova radna mesta, pospešiti konkurenciju, omogućiti nove usluge...

Sloba Marković је рекао...

Ne vidim u trenutnom regulatornom okviru neku prepreku za VMNO... Takođe, Planom numeracije je predviđena i numeracija za VMNO, pa kapiram da sada to više zavisi od interesovanja na tržištu i inicijative zainteresovanih operatora prema RATEL-u.

Pozdrav,
Sloba

DING је рекао...

@Sloba

Ne mogu da se složim da nema regulatornih prepreka.
Da bi se pružala usluga sa numeracijom potrebno je pribaviti licencu od Ratela. Da bi Ratel izdao licencu potrebno je da prvo donese pravilnik kojim bi regulisao postupak izdavanja licence i način pružanja usluge. Da bi Ratel počeo da radi na ovom pravilniku mora da traži "dozvolu od mentora". Tako smo ponovo došli do toga da je ovo političko pitanje ili da budemo otvoreni pitanje: hoće li Telekom prema svojoj slobodnoj volji dozvoliti nekom da bude VMNO. Da dalje budemo otvoreni: slobodna volja Telekoma biće blagonaklona prema nekom poput ortopeda dok će neki nezavisni igrač sa dobrim namerama izvisiti. Ili drugačije rečeno, kada se neko "blizak" zainteresuje za VMNO nakon toga će i drugi igrači uz puno saplitanja dobiti priliku da rade.

Saša Stamenković је рекао...

Verujem da iz DING-a govori iskustvo i ne verujem da se niko nije interesovao da postane MNVO ili VMNO, kako hoćete.
Danas je pitanje ima li uopšte prostora za ozbiljnog MNVO, jer je tržište dosta zasićeno i nema nekih preteranih mogućnosti za inovativnost, koja je karakteristična za MNVO. Prostora nekog doduše ima, ali... Deo MBB kolača se takođe može iskoristiti, ali pitanje je koji od MNO će nekom ko npr. nije ortoped dati priliku da zarađuje na njegovoj mreži.
Uloga Telekoma u svemu ovome - možda da pitamo Jocu?

Sloba Marković је рекао...

@Ding
Ne bih da kvarim zabavu :) ali ova procedura licenciranja o kojoj pričaš ZAUVEK ODLAZI U ISTORIJU ZA TRI DANA!!

Dakle, jedan problem manje :)

Što se tiče toga da li Telekom hoće ili neće - to jeste faktor, ali ne mora da bude presudan. Ima još dva druga igrača, koji mogu ako hoće...

A da je lako - naravno da nije, kao ni bilo šta drugo, ali ipak mislim da je moguće i dostižno...

Pozdrav,
Sloba

DING је рекао...

Verujem da za inovativnost uvek ima prostora.

Ako pogledamo "Prvog srpskog mobilnog virtuelnog operatora" kako je početkom godine pretstavljem Grand pripejd, koji koristi Telenorovu mrežu i Telenorovu numeraciju, videćemo da tu nema "i" od inovativnosti. Mogli su bar ponuditi skidanje svojih "hitova", dostavljane vesti o zvezdama ove uvažene produkcije i druge sadržaje u vezi sa Grand produkcijom. Obzirom na popularnost ovog brenda u Srbiji mogli su da naprave mnogo bolju priču.
Međutim, kakva država takav i prvi VMNO.

A za VMNO sa numeracijom možemo da pitamo Jocu. Bolje što pre pošto vidimo da je ovih dana inspirisan.

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

Odlično primećeno za Grand pripejd!

Ovo samo dokazuje da našim poslom moraju da se bave ozbiljni ljudi. Mogu i razni drugi, ali sve će to biti kilavo. Nema lige šampiona bez velikih igrača i ukomponovanog tima!

Ali kad je uspon vrtoglav, sujeta postane dominantna...

DING је рекао...

@Sloba

Zabava tek počinje :)
Hvala na optimizmu koji prenosis.
Svakako da je situacija bolja nego pre npr. tri godine, međutim, sve to ide jako sporo i dalje "bogati postaju sve bogatiji a siromašni sve siromašniji"...

Nisam u stanju da povežem šta će se to desiti 1.1. sem liberalizacije fiksne...
I dalje je na snazi Ratelov pravilnik koji kaže: licence se izdaju za sve usluge koje koriste numeraciju...

Saša Stamenković је рекао...

Slažem se sa DING-om da sve ide jako sporo, isto sam opet Slobi rekao u nekom ranijem komentaru.

Ne može jedan čovek ili dva, mora deset ljudi od struke i integriteta da pokrene priču! I u ekonomiji i u telekomunikacijama, nema nam druge! E sad, ko će politički da stane iza njih? Najbolje možda oni sami.