24 децембар 2011

Ponovo radi bioskop


Pre par dana, dnevni list “Danas” je objavio meni vrlo simpatični intervju sa predsednikom UO RATEL. Zašto simpatičan? Zato što nije sve med i mleko. Profesor je nešto ljut, ili nervozan, ili svega mu je preko... Po mom mišljenju, to samo može biti dobro za srpske telekomunikacije. Nije regulator tu da ga milke i vole, već da radi u korist građana i države. Lično smatram, nema razvoja i napretka ako su svi u svilenim rukavicama. A pre ili kasnije, većina će shvatiti šta i o čemu ja godinama unazad pišem ovde na blogu, braćo Srbi i ostali!

Pored muzičkog, evo najave i filmskog dinara u formi 10%, a od koga se uzima – od silno procvetalih srpskih telekomunikacija. Od dobiti RATEL-a 10% za kinematografiju, ako sam dobro razumeo. Baš lepo, da znaju srpski operatori i provajderi zašto plaćaju onolike takse.

Sudeći po onome što je profesor rekao u intervjuu, kanda da su njegovi tj. RATEL-ovi problemi pretežno političke prirode. Da probam da ih u stilu Oljke Bećković definišem (sve boldovano S.St.):

1. Ignorancija (znam kako vam je): Šest meseci smo pokušavali da dođemo do P. M., ministra kulture, šest meseci nismo uspeli da razgovaramo. Niko nas ništa ne pita.

2. Čin-čin i tin-ti-lin: Problem je prelazni period koji je nastao ulaskom novih operatora i liberalizacijom tržišta, i u utakmici za korisnike, ko god je mogao, pa i Telekom, smanjivao je obim korišćenja državnih naučnih i stručnih institucija, jer se pojavila prilika da uzmu mnogo jevtinije gotove proizvode koje nudi Kina. Huavej je, ne samo kod nas, nego je u svetu napravio čudo. Od njih dobijete kompletan projekat nekog mrežnog sistema, a uz projekat dobijete opremu i održavanje. E sad se za mene kao redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta postavlja pitanje: šta mi onda školujemo?

3. Što mene, bato? : Zašto B. R..  ne tuži SBB za to, nego mene zato što sam Telekomu propisao da mora da otvori pristupnu petlju i da je da Telenoru.
 
4. Zvonilo odavno: ....Telekom, radi zaštite svog monopolskog položaja i radi socijalnih problema koje Srbija ima, jevtino naplaćivao telefone, dok je internet drastično skup. Ako mene pitate, a ja sam profa, ja bih voleo da deca imaju jevtin internet.


5. Zaživeli, pa ko preživi: Mi smo regulator i moramo da obezbedimo još jednog konkurenta koji će da obori cenu. Da to nismo uradili, Telenor i Orion ne bi zaživeli uopšte.

6. Šta je sve prazno: Optičke kablove pored EPSa imaju i PTT, železnica, a ima i NIS. Svi oni imaju optičke kablove, zvrje prazni.

7. Mi smo mi, a oni su oni:  Nikome nije zabranjeno (da postane operator, pa ni EPS-u,  prim. S.St.). To je politički problem. To bi ugrozilo poziciju Telekoma. A i različite partije drže Telekom i Elektromrežu Srbije.


8. Daleko je do pipanje: Ali su oni (Hrvatska, prim.S.St.) završili digitalizaciju (TV signala, prim.S.St.), a mi ne verujem da ćemo do 2015. godine. Sad su izbori, ne sme da se pipne ništa.

9. Samo da se ne iskičmimo: Ali neophodno da imate jednu veliku državnu optičku okosnicu kroz koju svi podaci u okviru te države idu. Ta okosnica kod nas već postoji. Ima EPS, ima PTT, ima NIS, ima Telenor, ima VIP, ima Telekom. Zašto ne bismo to ujedinili? Država da sagleda koji su to servisi i deo mreže koje bi država mogla da zadrži. Mi predlažemo projekat nacionalne širokopojasne mreže, da se optimalno iskoristi državna i privatna infrastruktura, a bez dodatnih ulaganja. Ovo su vam autoputevi za 21.vek, mogli bismo za pet godina da imamo zavidne rezultate.

Rekoh već na početku, drago mi je da sam, za promenu, pročitao ovako nešto, šta god ja lično o pojedinostima mislio. Valja malo zatalasati. Bolje ikad nego nikad, jer inače kako je krenulo, kod sledeće Vlade telekomunikacije i ID će biti na nivou referata.

2 коментара:

Vladimir Ž. је рекао...

Svaka cast profesoru na intervjuu i iskrenosti, a ovo tek treba da nas zabrine...

Citam i ne verujem!

Vladan је рекао...

Ne treba da te brine Vladimire Ž. Ttakvo je stanje telekomunikacija unazad mnogo, bas mnogo godina i politika u ovim krajevima nije nikada imala sluha za telekomunikacije tj. šta će im to, osim ako ima nešto da se izmuze.
Dok je postojalo ministarstvo sa nepolitičkom ličnošću i savetnik iz telco-branše po prvi put unazad smo imali neku malu snagu za pokretanje. Pokrenuti točak uzbrdo (protiv interesa)je sizifov posao i potrebno je mnogo godina takvih napora da se to pomeri i da postane pokretljivo i kad se prestane gurati.
Novi ministar je iz druge bajke i šta je onda ko očekivao ?
Sale je dobro rekao, profa i njegovi Ratel pajtosi imaju politički problem !
Ali imaju sve elemente za odlučivanje i regulaciju samo slabo koriste onu stvar ili ne ulaze u ring.
I sad se profa setio kao pa pere dušu. Hvala, kad nešto urade u (de)regulaciji neka priča.