17 јануар 2012

Ugrožavaju lidera


Telenor je uhvatio korak na dobrom putu:

"Na kraju trećeg tromesečja 2011. godine zabeležen je dvocifreni rast prihoda i imaćemo dvocifreni rast na nivou cele ove godine. To znači da se po ukupnim prihodima približavamo Mobilnoj telefoniji Srbije", kazao je prvi čovek norveškog Telenora u Srbiji.



Postoje dva načina da povećate prihod: povećanje broja korisnika i povećanje prosečnog prihoda po korisniku (ARPU). Telenor je očigledno uspeo da na oba polja napravi pomak iako je na zasićenom mobilnom tržištu, kakvo je srpsko, veoma teško zadobiti nove korisnike. To je rezultat fokusiranosti Telenora na svoj core biznis, to se delimično vidi i po njihovom odnosu prema fiksnoj licenci koju imaju. Nema srljanja i nema rasipanja para i energije. Zna se kako se radi posao u telekomunikacijama, nije to izmislio Telenor, nisu ni drugi.
Ne sumnjam da je gospodin Jonsen odgovoran menadžer i da ovo što je rekao ima težinu. Možda će, a trebalo bi, da za ostale konkurente ovo bude izazov. Možda i opomena. Zvono. O čemu se radi?



3 коментара:

Vladan је рекао...

Radi se o tome da na čelu odgovrnih direkcije U Telekomu sede ljudi kojima je bitnije da broje korisnike nego ARPU (politički propulzivnije) i jer mu plata i položaj ne zavise od ostvarenih rezultata firme već od sledećih izbora.

Saša Stamenković је рекао...

Moj druže, Vladane, pa korisnici su odavno prestali da se broje! To ne znači da se sa brojanjem prestalo!
Telekomunikacije napreduju, sad je najbitniji ARPC.

Анониман је рекао...

Jedva cekam da vidim Telenorov sledeci izvestaj ... korisnici su shvatili ...