29 фебруар 2012

Lepo, korisno i besplatno



Smartfon telefoni su glavni pokretači rasta mobilnog broadbanda. Prema nekim podacima, smartfon korisnici troše otprilike od 100-500 MB mesečno u proseku. Međutim, najsvežije istraživanje kompanija Informa i Mobidia prezentirano na MWC u Barceloni, govori da smartfon korisnici troše mnogo više podataka nego što se smatra, ali najviše, čak 70% podataka, troše koristeći WiFi konekciju – duplo više nego preko mobilne mreže! Istraživanje pokazuje da 91% korisnika smartfona koristi WiFi za pristup Internetu, a WiFi im je primarni izbor za pristup Internetu.

Ako jeste tako, onda su mobilni operatori u problemu sa profitabilnošću mobilnog broadbanda. Ko nije čitao moj rad sa Telfora 2011 rado ću mu ga poslati. Možda su nekome male ćelije (piko/femto) nezanimljive, a pisao sam u februarskom “connectu” o njima, ali offload data saobraćaja u mobilnoj mreži je sigurno neizbežan. Ako žele da imaju koristi od broadbanda, mobilni operatori moraju naći načina da korisnike zadrže u svojoj  mreži.

Zato su ovakva istraživanja i analize dragocene, da biste upoznali ponašanje, navike i običaje vaših korisnika. Može i neki DPI (deep packet inspection) softver, ali bez svakojake analize, nećete se ‘leba najesti, moji dragi operatori!

8 коментара:

Evolution је рекао...

Telenor izgleda razmišlja o tome: http://www.ipaccess.com/content/news/press-release.php?id=115

Doduše, u ponudi ove kompanije nema Wi-Fi ćelija koliko sam primetio...

Pozdrav!

Evolution је рекао...

A na Tajlandu Telenor lansira i nacionalnu Wi-Fi mrežu: http://telenor.com/en/news-and-media/articles/2012/dtac-will-launch-wi-fi

Vladan је рекао...

Pa logično ponašanje korinsika je da ako je nešto skupo to i menja za jeftinije ako radi posao a ako je neizbežno da onda smanji troškove. Tako je bilo i u telefoniji gde doduše potreba dostupnosti na svakom mestu i konformizam ponekad paktiraju sa cenom mada su i cene kroz tržište došle u ravan prihvatljivosti za takvo ponašanje.
Tako je i u mobile data saobraćaju gde je public WiFi ta alternativa a nje ima i u organizovanom i u haotičnom smislu na kilo.
Na jakom UK tržištu postoji globalni public WiFi operater iCloud koji se hvali sa 22K hotspotova i koji iznajmljuje veleprodajno drugim operaterima svoju mrežu pa se tako među njima našao i Orange.UK koji na taj način održava svoje data korisnike i obezbeđuje im jeftiniji pristup po MB i ofloaduje svoju pristupnu mrežu.
Jes da to smanjuje prihod mobile operateru a ovi naši su tek došli u fazu da nešto zarade od te investicije kad ono postoji kvaka sa WiFi smart telefonima i oni su sada u sukobu interesa.
Priča sa Pico/Femto ćelijama ima smisla tamo gde mobile operater ima i fix broadband koriniske (rezident+SOHO+SMB) pa tako na finjaka proširi svoju prisutnost i dostupnost ali u našem SRB slučaju iako ima dozvolu Telenor je veoma daleko (mnogo miliona EUR) od te primene (a za koji prihod).

Анониман је рекао...

sta znaci "offload data saobraćaja"? izvinjavam se, nisam strucan a pratim blog. hvala.

Saša Stamenković је рекао...

@Anoniman:

Offload data saobraćaja se odnosi na transfer odnosno prenos data saobraćaja sa mobilnih aparata, preko fiksne mreže posredstvom WiFi konekcije ili posredstvom malih (npr. femto) ćelija.
WiFi je dosta rasprostranjen, a femto je više priča za 4G mreže.

Ukratko, problem je što kod offloada mobilni operatori ostaju bez prihoda od mobilnog broadbanda (mobilni korisnici idu preko fiksne mreže na Internet), ali zato štede novac na proširenju svoje mobilne mreže (ne moraju da brinu da će se zagušiti zbog mnogo MBB korinika, jer će ovi koristiti WiFi za izlaz na Internet).

Napisaću nešto detaljnije možda u nekom od narednih PCPress-ova ili Connecta - nadam se da će urednici biti blagonakloni temi.

Анониман је рекао...

Hvala, Saša, sve jasno!

Анониман је рекао...

Pozdrav Sasa tvoj vjerni citalac :) u vezi rada sto si spomenuo na Telforu moze li se naci na blogu il email da mi posaljes.Pozz svaka cast za ovo sto radis!!!

Saša Stamenković је рекао...

@Anoniman:

Javi se na sstamen@beotel.rs
da ti posaljem.

Hvala na pohvali - sve će to narod pozlatiti!