09 децембар 2012

Srpska telekomunikaciona Đekna


Posle primene u mobilnoj, prenosivost broja (NP) trebalo je da zaživi i u fiksnoj telefoniji, kao jedna od fundamentalnih stavki u liberalizaciji tržišta. Ali, primena NP u fiksnoj  odložena je do daljnjeg.
Domaći regulator tržišta telekomunikacija nije ni trepnuo kad je saopštio šta je saopštio – nije kad je rečeno, a ka'će ne znamo!  Da li je ovo uloga regulatora, a reklo bi se da je sami tako doživljavaju? Ovi koji su zainteresovani za primenu Number portability mogu samo da kažu "Hvala što ste nam rekli". Telekom ovde nije ništa kriv. Što bi žurili? A da je komplikovano – mora da bude kad se dozvolilo da bude komplikovano. 

Da napišem i o nedavnom jadikovanju nadležnog državnog činovnika o verovatnom kašnjenju u digitalizaciji TV signala odnosno o verovatnom neispunjenju roka za digitalizaciju. Veliki broj domaćinstava u tom slučaju ostaje bez TV signala, a zašto je posle 6 godina urađeno svega 15% posla, može li da se zna? Ne kažem da je on, mladi čovek državni sekretar, kriv za to, ali smem da pitam – šta se generalno čini da se preuzeti posao uradi i da rokovi ne budu probijeni? U domaćim telekomunikacijama je probijanje rokova postala, izgleda, praksa, kasnimo u svemu, a zašto je to tako i mora li da bude tako? Da se zapitamo, možda, ko se (sve) bavi našom strukom i gde smo mi u toj priči?

9 коментара:

DING је рекао...

Saopštenje Ratela je sramno!
Telekom nas je obavestio da kasni, pa mi obaveštavamo dalje.
Ko je ovde regulator, Telekom ili Ratel?

Ko je odgovoran za kašnjenje? Koje su posledice koje će trpeti odgovorni? Šta je preduzeto da se uzrok kašnjenja otkloni? Koji je rok? Na ova pitanja je Ratel morao da odgovori.

Priznanje za dovitljivost odajem sastavljaču dopisa u Telekomu koji je kao razlog kašnjenja naveo "složena administrativno tehnička pitanja". Zaista fenomenalno!

Saša Stamenković је рекао...

@Ding:

Baš me interesuje šta Ti misliš, ko ovde je regulator?

Ja napisah da Telekom nije kriv za kašnjenje i to ozbiljno mislim. Slažem se da mnogi odgovori nedostaju, radi poverenja na tržištu, radi ozbiljnosti i odgovornosti. Ali, toga inače sve manje ima, kao i dovitljivosti. Blago onima koji imaju dovitljive.
Samo mojne u zdrav mozak.


DING је рекао...

Ko je ovde regulator je složeno administrativno tehničko pitanje ;)

Mudri Ciceron je postavljao pitanje: Qui bono? Kome korist tu je i zločinac!

Sa druge strane, kada neko sa javnim ovlašćenima donese jedan podzakonski akt (pravilnik) pa se rokovi iz tog akta ne poštuju, pa umesto da neko zbog toga ozbiljno odgovara mi dobijamo idiotska objašnjenja postavlja se pitanje kako ovo nazvati? Predlažem naziv "svinjarija" uz izvinjenje ovim plemenitim životinjama.


Saša Stamenković је рекао...

@Ding:

Bravo, inteligentno i mudro iskorišćen Ciceron! Dovitljivo nadasve!

Pročitao sam danas da se i SBB oglasio ovim povodom. Kasno su izgleda dobili zvaničan dopis od Ratela.

Sloba Marković је рекао...

Da se Telekom pita, ne bi se nikada ništa desilo po pitanju konkurencije, već bi postojao samo jedan, državni, omiljeni, svemoćni, najbolji, najjači, pregenijalni operator ;)

Sramotno je za bilo koju kompaniju da otvoreno krši zakonske obaveze, koje su joj bile poznate još pre više od dve godine. Tu stvarno ne mogu da nađem baš nikakvo opravdanje.

Sve priče o društveno odgovornom poslovanju i sposobnosti kompanije da se uhvati u koštac sa konkurencijom postaju smešne ovakvim postupanjem...

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:

Druže, lepo si nakitio ove epitete! Vidi se da poznaješ situaciju. Ratel si nešto poštedeo epiteta ;)!?

Moje dete je nedavno imalo lektiru "Hajduci" od Branislava Nušića i tamo ima jedan lik Čeda Brba i drugi lik Matamuta. E, taj Čeda ti je kao... Ustvari, ne znam što sam ovo ispičao, al' možda i ima nekog smisla.

Ding Cicerona, ja Nušića, odosmo daleko. Poludesmo od tolko čitanje!




Sloba Markovic је рекао...

O RATEL-u je sve rečeno u prethodnim komentarima :)

Pozdrav,
Sloba

DING је рекао...

Dovitljivosti ne manjka u ovom setu komentara :)

Ja da se osvrnem još na SjBB i njihovo saopštenje koje je poput one priče kad lopov viče: drž'te lopova!

Neko ko je školski primer stvaranja i zloupotrebe monopola se žali na monopol.
I nad popom ima pop... Ko se mača lati... (ovde je moguće prosipanje brojnih mudrosti)...

Za razliku od Telekoma koji monopol ima kao zatečeno stanje, SBB je monopol stvarao direktno kršeći Ustav, zakone i dobre poslovne običaje (čitaj na mafijaški način).

Saša Stamenković је рекао...

Ovde izgleda nema ništa od posla bez SjBB.

Prirodno je da neko želi da sebi pribavi monopol ili da ima monopol, bio to Telekom ili SBB, ali mora da postoji neko (tj. mehanizam) ko štiti tržište i korisnike usluga od monopola tj. neko ko obezbeđuje uslove za konkurenciju koja znači mogućnost korisnika da izabere.
Toga kod nas malo ili malo više manjka.

Nema sreće za struku i telekomunikacije u Srbiji ako se ti uslovi ne obezbede. Sada ima mnoooogo problema, propusta i koječega.