22 јануар 2009

Novi fiksni - WANTED

Ministarka za telekomunikacije nastavlja praksu intenzivnog pojavljivanja u javnosti. To je, u principu, pozitivno. Dobar marketing je, kažu, 70% uspeha.

Ovoga puta ministarka je najavila da od jeseni startuje novi telekomunikacioni operator. Tender za WiMax, krajem prošlog oktobra najavljen za kraj 2008., biće izgleda odložen do daljnjeg. U međuvremenu se (tek !) otkrilo da su frekvencije u Beogradu zauzete, a bez Beograda ništa od posla. Srbija van Beograda nije dovoljna za raspisivanje tendera. Pošto smo onomad u Beogradu podelili 4 dozvole, sad ne dozvoljavamo da iko dobije licencu ?! Zašto ? Da nije WiMax malo skupa tehnologija za srpsko tržište ?

I dok se letos nagoveštavala oštra borba velikih igrača za licence (DT, Telefonica, Telenor, VIP), danas je, po rečima ministarke, pitanje da li će se neko i prijaviti na tender i da li ćemo naći operatore. Odmah demanti vesti da dolazi novi operator ?! Kriza je, kaže, i niko ni u šta ne investira (normalno, ako se ne isplati). Kaže se još da će uslediti još jedan krug konsultacija sa potencijalno zainteresovanim operatorima. O čemu ? I dokle više sa krugovima i kružocima ? Može li jednom jasno da se kaže „nudimo takve i takve uslove, uz ovakve obaveze, pa ko hoće neka izvoli“. Dobro, SBB već čeka, možda i YUBC – oni imaju neku kablovsku infrastrukturu... Napašće velike gradove, Vojvodinu – normalno, tamo je veća lova...

Biće javni poziv za uvođenje CDMA tehnologije. Telenor i VIP samo treba pristanu, zar ne ? Ko bi drugi kad mobilni operatori već imaju stubove ? Telekom je, poznato je, uveliko na terenu.
Neko je na tarabi napisao „novi operator“. Ako krečite, krečite – ali stvarno !

Нема коментара: