16 јануар 2009

Na početku beše odobrenje

RATEL je podelio 9 odobrenja za VoIP telefoniranje (u odlaznom smeru) i 3 odobrenja za međunarodno povezivanje. Broj odobrenja u principu nije limitiran.
Šta je omogućeno odobrenjima za VoIP može se videti iz ponude internet provajdera Eunet, koji je startovao sa promocijom svoje EunetPhone usluge. (Za ovu besplatnu reklamu duguju mi bar registraciju domena ;-) )

Telekom je na ovo L od liberalizacije odgovorio novom ponudom za korišćenje SMIN mreže sa 50% nižim tarifama, pa ko hoće neka kupuje internet napolju ili od novih lokalnih potencijalnih prodavaca. Ujedno su i povećani protoci postojećim ADSL korisnicima, tako da se došlo do respektabilnih 4Mbps u download smeru, a ko hoće da prati može da kupi internet po 50% nižoj ceni. Pre Nove godine, Telekom je startovao i sa PCC uslugom (prepaid calling card) kojom se omogućava obavljanje međunarodnih razgovora po osetno povoljnijoj tarifi.
Jedno je sigurno : Telekomu se neće nauditi, a ni ovakvo tržište neće dati neke rezultate kad je razvoj širokopojasnog pristupa u pitanju. Opšte koristi za društvo neće biti, ali koristi za neke pojedince hoće. Ima li smisla pitati šta je cilj ?

Нема коментара: