22 јануар 2009

Mobilni broadband

TeliaSonera je potpisala prvi komercijalni ugovor za LTE (Long Term Evolution of 3G) i biće jedna od prvih kompanija koja će uvesti 4G mobilnu tehnologiju. Ugovori sa Ericsson-om i Huawei-em za izgradnju 4G mreža u Stokholmu odnosno Oslu biće realizovani tokom 2010. godine. Ovo je i Ericssonov prvi komercijalni ugovor za LTE.

LTE obezbeđuje korisnicima download od minimalno 100Mbps i upload od 50Mbps i mogućnost on-line praćenja multimedijalnih sadržaja i interaktivnih servisa, kao i gledanje TV-a sa HD kvalitetom.

4G tehnologija osim LTE standarda obuhvata i mobile WiMax standard (ili 802.16e), koji je specijalno dizajniran za broadband prenos i koji teoretski omogućava brzine simetrično, u oba smera (up/down), od oko 70 Mbps.

Analitičari su već počeli sa nagađanjima o mogućem pobedniku (LTE ili mobile WiMax), ali realno je pretpostaviti da do masovnije primene ovih tehnologija neće doći pre 2012. godine, jer za sad HSPA realno zadovoljava potrebe korisnika. Šansa za LTE ili mobile WiMax su nomadski korisnici koji za pristup internetu koriste laptop računare. Analize pokazuju da je broj ovih korisnika sve veći.
Imajući u vidu tu činjenicu, u nekim zemljama (Nemačka, Irska, Španija, Švedska) cene za širokopojasni pristup preko 3G (tzv. mobilni broadband) su znatno niže u odnosu na fiksni DSL pristup. Operatori u ovim zemljama su, dakle, rešili da time pomognu migraciju broadband korisnika iz fiksne mreže u mobilnu i sebi obezbede veći prihod. Šansa je realna, jer se posredstvom jeftinih HSDPA modema preko 3G mogu dostići brzine prenosa od 7,2 Mbps, što je za korisnike sasvim prihvatljivo i poredivo sa prosečnim DSL brzinama (u Evropi oko 6Mbps). Ono o čemu mobilni operatori treba da vode računa je moguće zagušenje mreže, ukoliko dođe do nekontrolisanog rasta broja korisnika. Krajem 2008, bilo je ukupno oko 35 miliona mobilnih broadband korisnika u svetu, a krajem 2014. se očekuje da se taj broj udesetostruči (3G, LTE i WiMax). U Velikoj Britaniji, npr, predviđaju da broj mobilnih broadband korisnika 2013. godine dostigne 25% svih broadband korisnika. Analitičari kuće Analisys predviđaju da će 2013. godine čak 47% broadband korisnika biti mobilni korisnici, a istraživanja Ericssona s kraja 2008. pokazuju da će 2013. gotovo 80% broadband korisnika umesto fiksnog koristiti mobilni broadband (što je babi milo...). Zvuči isuviše optimistički, s obzirom na trenutnu svetsku ekonomsku krizu, praktične i komercijalno-ekonomske aspekte cele ove priče.

Do nekog buma 4G korisnika, bar u narednih 5 godina, neće doći i njihov broj će, očekuje se, biti tek par procenata cele populacije mobilnih korisnika. Tek je 2012. godina označena kao godina (malo) masovnije primene LTE.

Нема коментара: