21 август 2009

Daleko je sunce broadbanda

Generalno gledano, Akcioni plan za Strategiju se u većini fokusira na aktivnosti vezane za opšte uslove za otvaranje i liberalizaciju tlk tržišta (tačke 1-9, 16) – što samo po sebi neće i ne mora doneti rezultat povećanje broja BB korisnika odnosno imati mnogo veze sa Strategijom razvoja BB. Druga grupa su akcije vezane za akademske (tačke 10,11,12,13) i državne odnosno opštinske ustanove (tačke 14,15,18). Interesi običnih korisnika su pomenuti u tački 17 i ja podržavam i predlažem i neposrednije učešće samih korisnika u ovim aktivnostima kroz neki modus i saradnju sa RATEL-om.
Sve ove stavke i aktivnosti odavno čekaju na realizaciju i vrlo je važno da i dalje ne ostanu „mrtvo slovo“ na papiru. Stoga predlažem da se u Akcioni plan ubaci i kontrola i periodično praćenje izvršavanja datih zadataka i aktivnosti.
Najveći posao, uloga i odgovornost oko realizacije Akcionog plana – RATEL ! Nadam se da ima kapacitete i snagu da sve ovo sprovede.
Pored ranije pomenutog Plana namene, mislim da je za razvoj BB kod nas drugi najbitniji faktor zajedničko korišćenje kablovske kanalizacije (TTK). Definisanje vlasništva nad TTK je veoma kompleksno i složeno pitanje, čije rešavanje, zbog regulisanja imovinsko-pravnih odnosa između svih zainteresovanih, može da se oduži. U tom slučaju, velika je verovatnoća da će i razvoj BB stagnirati i neće ići
željenim tempom.

Ostaje mi utisak da je pre ovakve Strategije trebalo najpre ući u liberalizaciju i otvaranje tržišta tj. da je Strategija razvoja broadbanda kao lopta trebala doći kad su igrači i sudije spremni na terenu. Ovako, daj Bože da širenje broadbanda neće mnogo da čeka dok se sve pripremne aktivnosti ne završe. Ali bitno je da namera postoji i da se krenulo u priču. Ako svi dobronamerni pomognu i svi odgovorni urade svoj deo posla, možda nas i krene.

Imao bih na ovu temu još mnogo toga, ali neka nešto ostane i za zvaničan komentar upućen MTID, a nešto za buduće razgovore i buduća dešavanja. Ovim je serija tekstova o Strategiji razvoja broadbanda u Srbiji na mom blogu završena. Izvolite komentarisati! Malo je vremena i malo diskutanata bilo na okruglom stolu, pa je ovo možda nova prilika.

Nadam se da će moji komentari, primedbe i sugestije biti shvaćeni shodno mojoj iskrenoj nameri da se dokument maksimalno poboljša i da se i Srbiji van Beograda pruže uslovi da i ona vidi sveta makar preko Interneta.

1 коментар:

Unknown је рекао...

Hello Sasa,
Interesting blog!My name is Stephen Wilson. I work for a company called Informa Telecoms and Media www.informatm.com – a market leader in the research and analysis of telecoms markets throughout the world. At the moment I am trying to further my understanding of the broadband market in Serbia. It is intersting that it is very different to other countries in the Balkans, particularly Romania and Bulgaria.
I was wondering if I might be able to use your expertise to improve my knowledge of what is going on in Serbia. We could speak by phone or I could send some questions by email.In return I can send you some information we have collected on other countries.
If this sounds of interest my contact details are stephen.wilson@informa.com, +44 20 7017 4266.
All the best,
Stephen