19 фебруар 2010

Just licenced

Telenor zvanično dobio licencu. Inauguraciji drugog fiksnog operatora prisustvovali predsednik srpske Vlade i ministarka za telekomunikacije i ID.
Direktor Telenora rekao da se nisu dogovorili sa Telekomom oko cena za korišćenje infrastrukture i da je na potezu RATEL. Ovlašćeni iz RATEL-a rekli su da će problem sigurno biti rešen. Verovatno je u redu da se Telekom, kao mlada, malo femka, nije u redu da odma' sve da. Ja sam preterao u očekivanju da RATEL neće morati da arbitrira. Sindrom kontrolisanog uma.

2 коментара:

Vladan је рекао...

Dva dana nisam gledao i gle raspisanog nam domaćina. Pozdravljam.
Malo zamrli komentari pa da ja malo pokrenem verne čitaoce. Možda i povećamo broj komentatora.
Da li ste primetili da je na svečansoti dodele licence bio prisutan i G.Lučić ili ti "incumbent konkurencija" sa kojom se nisu dogovorili ? Konkurenti se za sada kurtoazno hvalospevima, primećujem. Prava idila a i političari se utrkuju ko će više da bude sa velikim stranim investitorom. Šta li su im sve obećali još a što nije objavljeno ?
Čitao sam u novom ekonomistu čelnika Telenora i sve je prilično jasno kako smo i pretpostavljali.
1. Oni će prvu godinu potrošiti na podizanje optičke kičme za 3G mrežu,
2. pritiskaće Telekom u uslovima zakupa i interkonekcije za sve stavke i pretiti Ratelom i Vladom dok ne prođe medeni mesec,
3. FixVOice servis će da daju levom rukom sa GSM terminalom da bi samo ispunili uslov u narednih godinu dana pod uslovom da Telekom podigne pretplatu na 5 Eura. Za sad je Ratel uradio svoje sa odobrenjem, još samo da Telekom preživi salvu zvižduka korisnika ko poručenih za konkurenciju.
4. DSLAM ili neku drugu access tehniku će razmotriti tek u drugoj godini rada u zavisnosti od uslova gde im se isplati.

I još jedan komentar. Nisam očekivao da će tako brzo završiti razgovor i reći "Nismo se dogovorili, Ratel je na potezu".

Saša Stamenković је рекао...

@ Vladan:

Zahvaljujem drugu na podršci!

I ja sam video Lučića na dodeli licence. Pozdravio se sa Jonsenom i prekrstio ruke na grudima, što znači u body language-u ono što je i rečeno.

Slažem se sa svim što si rekao. Čak je i pretplata 5€ vrlo blizu.

Nadležni organi će sve više biti izloženi pritisku od strane stranih investitora i videće da nisu napravili dobar redosled poteza. Daj Bože da nisam u pravu!