18 март 2010

Da je Ratel Ofcom, bio bi Katel

British Telecom (BT) je napokon dobio dozvolu od regulatora Ofcom-a za triple-play ponudu u paketu (voice, internet, TV) i za nekoliko dana startovaće prvi put sa takvom ponudom (izvor: ZDNet UK). Do sada, zbog dominantnog položaja na tržištu BT-u nije bilo dozvoljeno da prodaje i nudi triple-play pakete da ne bi „manjinskim” operatorima pravio nelojalnu konkurenciju. Tako je Ofcom sprečavao monopolsko ponašanje. Pisao sam o tome ranije da je sadašnja ocena regulatora u Britaniji da BT nije više operator sa značajnim tržišnim učešćem. Glavni konkurenti BT-a na britanskom tržištu su Sky i Virgin Media. Prema podacima Ofcoma, skoro polovina domaćinstava i malih preduzeća (oko 12 miliona korisnika) koristi usluge drugih servis-provajdera (ne BT-a).

BT priprema tri triple-play paketa koji obuhvataju brzi internet do 24 Mbps (baziran na ADSL2+), jedan od tri TV paketa i besplatne pozive u mreži (sa izvesnom diferencijacijom). Mobilni pozivi nisu uključeni u pakete (zbog cena interkonekcije). Iako se BT-paketi nude po diskontnim cenama, ipak neće biti jeftiniji u odnosu na ponudu konkurenata. Osnovni BT paket će koštati 36,53 funte, što je 3,29 funti skuplje od osnovne ponude Virgin Media. Sa druge strane, srednji paket BT-a jeftiniji od Virgin Media-inog ekvivalenta za skoro 8 funti, dok je treći top paket BT-a ponovo skuplji od Virgin Media-inog za 7,5 funti. Čini se da ovakvom politikom cena svako cilja na pojedini („svoj”) segment tržišta. Ponuda operatora Sky je malo skuplja od pomenuta dva konkurenta, mada se paketi ne mogu adekvatno porediti u odnosu na sadržaj. BT nudi ugovore na 18 meseci, Virgin Media na 12, a oba operatora u prva dva-tri meseca nude popuste.

Samo obratite pažnju na dva segmenta: cene usluga i rad regulatora. Gde je srpsko tržište telekomunikacija u odnosu na britansko?

2 коментара:

Slobodan Marković је рекао...

Ja mislim da je u današnje vreme potpuno sumanuto operatore ograničavati u pogledu toga šta će trpati u svoje pakete koje nude u maloprodaji.

Sa druge strane, vrlo je bitno operatorima sa ZTS nametnuti obavezu nuđenja određenih usluga u velikoprodaji (recimo IPTV usluga ;) i pod određenim cenama, kako bi drugi operatori mogli da naprave svoje pakete, dodaju im neku svoju vrednost i ponude ih na tržištu.

RATEL kaže da im aktuelni ZOT ne daje mogućnost određivanja operatoru sa ZTU obaveze nuđenja određenih usluga pod velikoprodajnim uslovima (mada imaju mogućnost kontrole cena operatora sa ZTU). Novi ZEK će im definitivno dati sve mogućnosti da reaguju kao OFCOM i drugi evropski regulatori, a ostaje da se vidi da li će/u kom obimu/na koji način primeniti nova ovlašćenja ;)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Slobo, Bog s tobom, otkud ti ideja da sam ja pomislio da Ratel treba da ograničava operatora sa ZTS?! Ja ni ne znam ko je to, ni šta mu je to ZTS, a Ratel sve i da 'oće - otkud bi hteo da to radi.

A ovo da rade kao svi drugi evropski operatori i da svi mi radimo kao sav normalan svet i da ovo bude normalna zemlja - podržavam!

E, sad sam se setio šta ti je ovo ZTS - Zajebavam Te Samo. ;)

Ako ti pogodiš šta je Katel (iz naslova) plaćam pivo :))!