18 март 2010

Priprema miraza

Da li će najnovije poskupljenje telefonske pretplate uticati da korisnici počnu da razmišljaju o otkazivanju telefonskog priključka i da okrenu se mobilnim dopunama?
Alibi za povećanje ponovo se traži gledanjem preko plota, a tamo je ionako sve drugačije. Povećanje pretplate doneće dodatnih 14 miliona evra mesečno u kasu Telekoma, a i državna kasa će zbog PDV-a biti punija, tako da nije sve zbog Telekoma, ima nešto i zbog budžeta. Ali mora li sve da bude baš onako „like Sven“ (citat):
„Kao što se vidi iz uporedne analize sa zemljama u okruženju, cena mesečne pretplate je socijalnog karaktera i neophodna je njena promena ka dostizanju ekonomske cene. Pozitivno poslovanje segmenta fiksne telefonije, zasnovano na ekonomskim cenama, doprineće još boljim ukupnim bilansima kompanije, a to neposredno dovodi do rasta tržišne vrednosti preduzeća, samim tim i vrednosti akcija koje će biti podeljene građanima Srbije“

Dostići ekonomsku cenu usluge – to je nova strategija? Mislim da je orijentacija ka korisniku bolja strategija, ne treba misliti samo na sebe. Ekonomska cena sama po sebi ne znači ništa. Korisnici su sve i svja, ne treba ih tretirati kao infantilne. Svako ko plati veći telefonski račun doprineće većoj tržišnoj vrednosti kompanije, što će značiti da će i akcije, koje građani treba da dobiju, vredeti više. I ti ćeš da zaradiš, kume, samo sutra. A koliko sutra, ako ne i danas, je pravo vreme za prodaju Telekoma, izjavila ministarka MTID. Prilika je, kaže, da se dobije realna cena. Znači li to da je neko ponudio takvu cenu? Dakle, gde ima dima, ima i vatre, tako da pisanja po štampi nisu bila bez osnova. Ministarka je najavila je i da će od 2012. svako moći da se bavi telekomunikacionim biznisom, prema režimu opšteg odobrenja i bez licenci.

A podsetite se malo nečega što sam onomad još 2007. napisao na temu prodaje državnog operatora, pretposlednji pasus. (Biće prilika da se podsećamo još nekih mojih pisanija.)

2 коментара:

Vladan је рекао...

Pa naravno da će se pojaviti prvi koji će otkazivati osnovnu uslugu ali zar je to nešto novo u svim ostalim zemljama koji su ranije ušli u deregulaciju.
Podizanje cene pretplate je posledica i realan smer deregulacije a šteta koju će tom prilikom da pretrpi Telekom naspram izgubljenih ugovora je minorna. Ako im je do maksimizacije profita, napraviće i neke vikend ili holiday pakete pa će sačuvati i one priključke po vikendicama i kućama gde se ne živi iz bilo kog razloga uz nešto manje prihoda ali to je za očekivati.
Ja znam već nekog koji je odjavio bez obzira što će da izgubi žicu. MOžda se tako reši još koji slučaj dvojnika ili nekog na čekanju.
Dalji koraci Telekoma na pojavu konkurencije će svakako biti uključivanje još dodatnih impulsa po vrsti besplatno ili povoljnije za ovu ili onu rutu,...biling je čudo a mobilni deo firme veoma dobro poznaje te detalje.

Prodaja državnog blaga za i protiv je večna tema i ne bih da dodajem jer ima razloga za oba pravca odgovora. Ovo je tema za posebnu temu pa ako je otvoriš eto me.

Saša Stamenković је рекао...

O državnom blagu: Narod je državno blago.

Ako ćemo o prodaji Telekoma za i protiv - možemo odma'.