22 фебруар 2011

Dijagnoza

U nedeljnom "Blicu", glumica Nataša Ninković govori o svojoj ulozi Hede Godler u Ibzenovom komadu – izdvajam segmente koji su na mene ostavili veoma upečatljiv utisak:

“...potrebu... da bude slobodna, da ne pripada nikome, da ima svoj stav... Danas, nažalost, ako čovek ne pripada nikome, ako je slobodan, obično mu se prilepi dijagnoza.”
“...Vidimo i u realnosti da gotovo nema više iskrenih, pravih odnosa, iza svakog stoji neki veći ili manji, ovakav ili onakav, interes.”
“Šta da radi neko ko želi da bude individua, da ne pripada, da bude slobodan... kad danas da bi bio slobodan moraš biti ekonomski siguran, a da bi bio ekonomski siguran, moraš da pripadaš. I šta će onaj koji ima svoje snažne ideje, ko neće kompromise? Društvo je zaglavljeno u osrednjost, sve što je iznad ili ispod toga, kako rekoh, smatra se dijagnozom jer je nepraktično. Sve što ne donosi korist smatra se za ludost. Ako nemaš status, nisi društveno priznat - znači ne postojiš. A s druge strane postojati znači praviti kompromise, biti osrednji, utopljen u masu. ....valjalo bi se zamisliti nad svim tim.”


Zamisliti naravno i, što reče Nataša na kraju, “raditi, truditi se, verovati”... i pisati blog. Koja je opšta dijagnoza za nas blogere, koji neku svoju slobodu živimo na blogu?

1 коментар:

Vladan је рекао...

njima nema pomoći:)