10 фебруар 2011

Za opti(ka)malno ulaganje

Marfijevo pravilo koje često važi je: ako tekst može da bude protumačen pogrešno- biće protumačen pogrešno! U vezi mog prethodnog posta, pita me prijatelj:“A zašto si ti protiv polaganja optike?“
Kad sam pre objavljivanja članka na blogu, pročitao ono što sam napisao, baš sam pomislio da će neko možda i steći takav utisak. I desilo se! Ali, nije suština u tome polagati optiku ili ne (u pristupnoj mreži!), već zašto je zbog mode polagati ako efekat i profit možete postići i na drugi način odnosno da li postoje isplativija rešenja za servise koje nudite i koje ćete nuditi u bliskoj budućnosti. Tačno je da je FTTH end-of-game infrastruktura, ali para danas i nema baš na pretek za ulaganja koja će nekad (a možda ni tad) doneti profit. Ne sme se nikako zaboraviti da su korisnici vrlo nepredvidivi i ćudljivi. Tačno je da oni ponekad hoće da plate za bolji kvalitet i veći komfor, ali verovatnije je da hoće više i bolje, ali što jeftinije i za što manje para.

Tehnologija u poslednjih 20-ak godina strahovito brzo napreduje, smenjuju se noviteti kao na traci. Evo na primer, 3G se nije ni ustalio, a već je tu LTE>; taman smo se navikli na DVD, tu je već Blu-ray disk; terabajt HDD su uveliko na raspolaganju korisnicima PC računara itd itd. U skladu sa napretkom i preticanjem tehnologija i kod tehničkih lica se razvija "potrošački" mentalitet. Sa druge strane, novac (čitaj investicije) je sve skuplji, margine zarade u telekomunikacijama su sve manje, a bez raznih „sokoćala“ je sve teže dopremiti neki moderan servis do korisnika.

Da ne bi dužili, a mogao bih roman da napišem o ovome - nije više toliko važno osmisliti tehničko rešenje, danas ionako za većinu operatora taj posao rade vendori po sistemu «ključ u ruke».. Najbitnije je prodati uslugu, biti inovativniji, različitiji, jeftiniji... Gledati u Nj.V. korisnika, analizirati ga, pratiti mu navike i običaje, a tehnologija će se već naći, jer izbor je veliki. Bojim se da će brzo doći dan kada će se mnogi operatori lupati u glavu zbog mnogih ulupanih para u nešto što im ni dinara, dolara ili evra nije donelo. I nemojte me terati da počnem da navodim „svetle“ primere velikih vizionara (a možda bi trebalo?!). E sad, dragi prijatelji, nemojte i iz ovoga izvlačiti neki "vaš" zaključak, pa da ponovo pišem o tome šta je pisac hteo da kaže.

P.S. : Kad je reč o FTTB/FTTH – u greenfield investicijama ozbiljno razmotriti (i primeniti), a u svakom slučaju optikom prići što je moguće bliže korisniku. Sve zavisi od servisa koje možete da nudite i da od njih živite. Ne zaboravite da od naredne godine kod nas stupa na snagu režim opšteg ovlašćenja. Raznih ideja će biti, videćemo da li će biti i para za ulaganja, a samim tim i konkurencije. Dakle, nisam nikako protiv FTTB/FTTH, naprotiv, ali sam apsolutno za smislena, efikasna i efektivna ulaganja (i dalje, iako me je to mnogo koštalo u karijeri).

Нема коментара: