28 фебруар 2011

FTTH na horizontu

Posle završenog evropskog FTTH 2011 samita, saznajemo da je Litvanija izbila na vrh evropske tablice po FTTH penetraciji (izvor: FTTH council). Prate je Norveška i Slovenija, a intenzivna aktivnost u FTTH projektima vrlo je primetna u bivšim SSSR zemljama, Portugalu i Turskoj. Ono što je važno je niska penetracija u Evropi (bez Rusije) od svega 17,5% u odnosu broj FTTH pretplatnika (oko 3,9 miliona) i broj domaćinstava povezanih optikom (oko 22,3 milona). Alternativni operatori prednjače u uvođenju FTTH tehnologije (73% povezanih domaćinstava). Gradska komunalna tj. "utility" preduzeća pomalo stagniraju u FTTH projektima, jer im je očigledno problematično da se pored osnovne delatnosti bave i telekomunikacionim servisima preko FTTH. To je, svakako, jako ozbiljan posao.

FTTB arhitektura je mnogo primenjenija od FTTH, u odnosu 63%:37%. Ethernet point-to-point (EP2P) tehnologija ima veću primenu od PON tehnologije, 73%:27%. Takođe su višespratne zgrade razumljiva primarna ciljna grupa u odnosu na porodične kuće (77%:23%). Mnogi veliki nacionalni operatori (ex-incumbenti) imaju FTTH u planu, a razumljivo je da o tome dobro moraju da razmisle, jer se profitabilnost poslova u mnogim segmentima itekako smanjuje. Sa druge strane, nema nikakve sumnje da se optikom do korisnika dugoročno rešava problem infrastrukture «uskog grla» i obezbeđuje mogućnost pružanja zahtevnih multimedijalnih usluga. Bez obzira na to, veliki operatori sigurno neće postati nosioci velikih FTTB/FTTH projekata, niti će postići neke velike rezultate u tom segmentu. Možda je rešenje u zajedničkim ulaganjima u optičku infrastrukturu, o čemu je već bilo reči na ovom blogu.

Predviđanja kažu da će 2015. godine u EU 10% domaćinstava biti FTTH korisnici. Po Digitalnoj agendi Evropske komisije, 50% evropskih domaćinstava do 2020. godine treba da ima broadband vezu brzine 100 Mbps. Možda i hoće, ali sam siguran da sve to neće biti preko FTTB/FTTH tehnologije.

Kad je Srbija u pitanju, moje mišljenje je da će tek alternativnim operatorima biti interesantna i moguće isplativa FTTB/FTTH tehnologija. Novim igračima svakako neće biti interesantno ni dugoročno isplativo da polažu bakarnu infrastrukturu. Ući u ovu tehnologiju je relativno lako, a napraviti isplativ i održiv biznis daleko komplikovanije. Ali to je u redu, jer se moraju razdvojiti priučeni od onih koji mogu i znaju.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Ilustracija na primeru Litvanije (ex SSSR):
• Najveci FTTH (Fiber to the home) udeo u celoj Evropi (18% krajem 2009).
• Druga na "fastest Internet connection in the world" prema rezultatima Speedtest.net-a (i DL i UL!). Rumunija je 7-a, Bugarska je 15-a. Srbija je na 93. mestu zemanja, a po brzini UL-a je na 117. mestu!
• Ima ADSL monopol drzavnog operatera.
• Pocetkom 2009. bar dva ISP-a ponudila su brzine do 200 mbit/s u standardnom paketu za kucne korisnike!

Slobodan Marković је рекао...

...a najveći FTTx operator je bivši državni monopolista, koji je većinski privatizovan još 1998. Takođe, Litvanija je članica EU od 2004. godine, što znači da striktno sprovodi politiku EU u oblasti TK i koristi razvojne fondove EU za FTTx u ruralnim oblastima. U Srbiji se još uvek prilično neguje državni monopol, a EU naravno ima alternativu... ;)

Pozdrav,
Sloba

owim је рекао...

Danas sam video da je Telekom najavio uvođenje FTTB, 80/3 Mbit/s!