12 фебруар 2011

Strateški preskok

Krajem prošlog i početkom ovog meseca, Telekom Austria je kupio dva bugarska fiksna (kablovska) operatora: Spectrum Net AD i Magelan Network AD. Vlasnik ove dve komanije jeste zvanično Mobiltel (M-Tel), bugarski mobilni operator koji je od 2005. deo Telekom Austria Grupe. Kupovina je, slično kao i onomad u Hrvatskoj, vredna 72 miliona €, dakle ispod 100 miliona € ! Ove dve kompanije će do kraja godine i dalje poslovati kao samostalne, a od 2012. će doći do objedinjenja i rebrendinga u skladu sa sveprisutnim trendom spajanja fiksnog i mobilnog segmenta poslovanja u cilju smanjenja troškova.

Telekom Austria očigledno ima strateški cilj da u vanmatičnim zemljama objedini fiksni i mobilni biznis i time pre svega ponudi konvergentne broadband usluge. Bugarska je zemlja EU sa najmanjom stopom penetracije broadbanda, ali sa vrlo visokom stopom penetracije pay-TV (oko 70%). Normalno da Telekom Austria tu vidi svoju šansu i mogućnost za dobru zaradu. Imajte u vidu ovaj strateški cilj i kad je Srbija u pitanju (SBB i ostali CATV provajderi su idealna prilika). Austrijanci, čini se, vrlo mudro rade i ako uspeju da "osvoje" i Bosnu, definitivno će postati veliki telekomunikacioni igrač na Balkanu.

Objavljeno je pre par dana da je izgleda VimpelCom odustao od kupovine Telekoma Srbija, a ja sam ovde pisao o njihovim poslovima i namerama. Stojim i dalje na stanovištu da je Telekom Austria iskoristio mogućnost da "za sve pare", kao kandidat na tenderu ali i tržišni takmac, pretrese uzduž i popreko Telekomovo poslovanje, situaciju na tržištu i "bojevi arsenal" Telekoma. Mislim da je to za njih pun pogodak i da su time "izvadili" i deo papreno plaćene mobilne licence onomad. Nadam se samo da je bilo pameti i da nisu baš videli i šta snaša nosi ispod venčanice.

Ispred oltara ostaće izgleda oni koji su i pre godinu dana na tom mestu bili viđeni.

1 коментар:

owim је рекао...

Vrlo zanimljiv tekst! :)