17 фебруар 2011

Od kockice do bazne stanice


Alcatel-Lucent (ALU) ima viziju da postane terminator postojećih (makro i mikro) baznih stanica, pokačenih na stubovima i tornjevima. Baznim stanicama koje gledate na brdima, pored autoputeva je, kažu, odzvonilo. Zameniće ih tzv. lightRadio – kockica (na slici) težine 300g, ivice 5cm koja u sebi ima i antenu i softverski definisan radio primopredajnik sa potrošnjom od svega 2W. No, nisam pronašao koliko je pokrivanje tj. koliko kockica nam treba umesto jedne sadašnje BS. Sistem ovakvih kockica biće upravljan iz “oblaka” (cloud), znači sledi i nova mrežna arhitektura kontrolera i gateway-a. Kockica će podržavati 2G,3G i LTE u širokom dijapazonu frekvencija, od 400 MHz do 4 GHz.

ALU će demonstrirati svoj lightRadio na Svetskom kongresu mobilnih komunikacijama koji se upravo održava u Barseloni. Prve komercijalne kockice očekuju se tokom 2012. godine.

Dopada mi se ideja. Možda i nije tako nova i neviđena, liči mi malo na femto i pico ćelije. Sve je to deo trenda da tehnologija bude “zelenija”, jeftinija i efikasnija, a uz to je i u skladu sa sveopštom “klaudifikacijom”. Šta sve inženjeri u Bell laboratorijama neće smisliti i napraviti u ovo nezgodno doba finansijske krize. A možda je ALU rešio da malo pripreti konkurentima, jer je prošle godine pao na peto mesto među prodavcima makro baznih stanica (redom Ericsson, Huawei, NSN, ZTE, ALU). Kažu da su već dogovorili sa China Mobile i sa Orange /FT saradnju oko implementacije kockica. Od laboratorije do masovne komercijalne primene mnogo je dug put.

2 коментара:

Vladimir је рекао...

Super!

Mene zanima ovaj izraz iz "oblaka". Često se pominje, ali još uvek nemam tačnu predstavu šta zapravo znači. Možda kratko pojašnjenje?

Hvala unapred.

Saša Stamenković је рекао...

Izraz iz "oblaka" je posledica čuvene "cloud computing" priče. Možda je ta tema zrela za blog, mada sam je pominjao u jednom postu oko Nove godine, čini mi se.

Ovde u tekstu bi "oblak" predstavljao nekakvu IP/MPLS mrežu koja povezuje ove nove BS sa kontrolerima i gateway-ima, a u stvari radi se o tome da pamet i sve ono što je potrebno za funkcionisanje ovakvih BS može da bude deo jedne druge "nečije" priče koja je nezavisna u neku ruku od samih ovih baznih stanica. "Oblak" u stvari treba da obezbedi funkcionisanje ovih BS, a šta je u njemu je neki i nečiji drugi problem.

Nadam se da sam malo pomogao razjašnjenju, ako nisam - replicirajte slobodno.