05 фебруар 2011

Mobilno trošenje podataka

Cisco je objavio svoje novo istraživanje mobilnog data saobraćaja i prognozu za narednih 5 godina. Kažu da je prošle godine rast mobilnog data saobraćaja YoY (2010 vs.2009) bio oko 160%, a prosečna brzina mobilne data veze bila je 215 kbps za razliku od 2009. godine kada je iznosila 101 kbps. Znači, još nismo ni u sferi 3G brzina, drugim rečima jasno je da 3G nije ispunio očekivanja i nije napravio očekivani prodor! Predviđa se da će 2015. godine prosečna mobilna brzina biti 2,2Mbps, a da će prosek brzina preko smartfon aparata biti oko 4,4Mbps. Da li da vas podsetim da su ovo “tek” 3G brzine. Naravno, ne previđam da se radi o resursu koji se deli između konektovanih korisnika i da će ova nagoveštena promena svakako da ima veliki uticaj na promenu strukture mreže mobilnog operatora i kapaciteta do baznih stanica. Da budem jasniji, porasta prosečnih brzina za korisnike neće biti bez nadgradnje mobilne mreže!

Cifre u Cisco-vim prognozama su zaista impresivne i po mom sudu preterane, jer im je svrha da operatore i provajdere nagnaju na kupovinu Ciscove mrežne opreme a ono što je po meni upotrebljivo i što treba imati u vidu je sledeće:

Pretpostavka je da će u narednih 5 godina mobilni data saobraćaj rasti po stopi od 92%, a mobilni video će činiti 66% ukupnog mobilnog saobraćaja što je 35 puta više nego danas. Ovoliki saobraćaj biće posledica sve većeg broja mobilnih smartfon aparata, tableta, netbook računarčića, kao i sve intenzivnijeg korišćenja video sadržaja preko mobilnih aparata.

Prosečna mobilna konekcija danas generiše (pravi, troši) 65MB saobraćaja mesečno, a predviđa se da će do 2015. saobraćaj porasti 17 puta i da će tada prosečna potrošnja mobilne veze biti 1,1GB podataka mesečno. Kažu da je prošle godine rast mobilnog data saobraćaja pratio rast fiksnog internet saobraćaja.

Suština Ciscovog istraživanja je da (u kontekstu opreme koju Cisco nudi) pokaže da će novi pametni telefoni i tableti snažno pogurati rast mobilnog data saobraćaja.

Moje mišljenje je da je za sada i prodaja smartfonova i boom mobilnog data saobraćaja više mit nego stvarnost. Siguran sam da mobilni operatori lagano ispunjavaju sve zahteve za trenutnim data potrebama korisnika. Ako to nije moguće, onda potrebe korisnika drže “na uzdi” odnosno pod kontrolom. Razlog je poznat – povećano trošenje količine podataka ne donosi i adekvatno povećanje prihoda, a zahteva i povećanje ulaganja u mrežu. Bojim se da će se taj začarani krug vrteti još neko vreme.

1 коментар:

Vladan је рекао...

Cisco gleda to kroz USA-Japan/Koreja/Kina-Evropa tržište i mi smo tu u domenu statističke greške. Tačno je da je lično zainteresovan i da navija jer je to novi "cash cow".
Da malo popričamo o tvom mišljenju koje je vezano za slučaj Srbija.
Pa ne ispunjavaju operateri tako lako potrebe, one rastu i postoje problemi u prenosu, zato i postoji neko muvanje kod tehnike Telenora i VIP-a, prave se strategije, kopa se. MTS tu pomalo spava jer je u toku "očekivanje" ali on ima već transport na kamari, ipak treba malo još tehnologija na host stanicama.
Tačnije je da su zastale ponude i da je taj prenos još dovoljno skup a da ne donosi prihode kao do juče minuti razgovora.
Samo konkurencija pomaže u ovom začaranom krugu.