11 мај 2008

Gde si da si – Telepresence ću te

Telekom Srbija je, u partnerstvu sa Cisco-m, promovisao uslugu telepresence, koju će prvo sam oprobati, a onda i komercijalno ponuditi korisnicima. U to ime objavljeno je da će Telekom opremiti posebne sobe (koje koštaju ohoho...) u kojima će poslovni ljudi držati sastanke sa svojim udaljenim filijalama ili sedištima ili sa potencijalnim ili stalnim poslovnim partnerima. Iako mislim da ideja za ovakvu ponudu i promociju usluge biznis-korisnicima nije baš najsrećnija (a u podznaku je broja 7 ;-) ), usluga je zbilja primamljiva i korisna, posebno mislim u oblasti medicine, prava, obrazovanja. Obzirom da Telekom Srbija nema jedinstvenu poslovnu zgradu i da je regionalno organizovan, ovo je pun pogodak za poslovanje firme i veliku uštedu troškova (putovanja), iako su odlučili da se u ovom trenutku telepresence sistemi montiraju u Beogradu, Podgorici, Banjaluci i Kosovskoj Mitrovici.

Elokventni direktor koji se u poslednje vreme sve češće pojavljuje u ulozi PR Telekoma Srbija u svojoj izjavi napominje da se na telepresence sastancima učesnici pojavljuju na ekranima takoreći u prirodnoj veličini, čime najbitnije utiču na konstruktivnost atmosfere i potpun utisak. U ovoj promociji telepresence-a ostalo je malo nedorečenog. Imam utisak da je još mnogo toga moglo da se kaže potencijalnim korisnicima i da se usluga i njena vrednost i značaj predstave na pravi i upečatljiv način. Zbilja se o tome u Telekomu mora povesti više računa, jer se ovi izveštaji zahvaljujući Internetu, čitaju i širom Balkana i svuda gde obitavaju poznavaoci Vukovog jezika. Znam da Telekom ima nešto što se zove „spoljni odnosi“, ali izgleda da oni nisu dovoljno „unutra“. Koristim priliku da sa ovog bloga sugerišem novom gemeralnom direktoru Telekoma uvođenje (i pronalaženje) pravog PR, koji bi valjalo da bude čovek od struke. Za početak.

P.S. ili o čemu se radi : Telepresence je sistem koji omogućava održavanje sastanaka između poslovnih partnera koji se nalaze na različitim geografskim lokacijama simulirajući realnu situaciju i osećaj neposrednog prisustva udaljenih učesnika. Sistem se sastoji od posebne prostorije, elipsoidnog stola za kojim, na jednoj strain sede realni učesnici, a sa druge strane stola su plazme na kojima se verno prikazuju drugi učesnici sastanka.

Нема коментара: