11 мај 2008

Podnošenje računa

Najnoviji izveštaji o poslovanju oparatora u susednim nam zemljama pokazuju da dobit ostaje stabilna zahvaljujući porastu učešća prihoda o internet usluga i veleprodaje kapaciteta, kao i održanju rasta prihoda od mobilne (i dalje dvocifren rast u procentima broja korisnika na tromesečnom nivou). U nedostatku sličnih izveštaja od domaćeg operatora, bilo kako bilo, isti trend će se pre ili kasnije pojaviti i u Telekomu Srbija. Realno je očekivati da prihod u fiksnoj i mobilnoj bude stabilan, a da na području interneta, broadband usluga i veleprodaje kapaciteta treba očekivati značajniji rast prihoda. Kako na domaćem tržištu još uvek postoji veliki potencijal, snage treba usmeriti upravo tamo, a ne tražiti partnerstvo na zasićenim tržištima. Takvo partnerstvo dobro je jedino u uslovima iskorišćenja mogućnosti za isporuku novih servisa i objedinjavanja tržišta.

Primer Crne Gore pokazuje da M:tel uvođenjem WiMAX-a nije značajno poremetio i uticao na bazu fiksnih korisnika T-Com-a CG. Interesantno je napomenuti da 50% korisnika ADSL u CG koristi i uslugu Extra TV ! U Nemačkoj su održali stopu dobiti zahvaljujući smanjenju broja zaposlenih, au T-HT-u su i pored nastavka smanjenja broja fiksnih pretplatnika, ostvarili rast prihoda na račun daljeg širenja baze broadband korisnika i veleprodaje kapaciteta.

Kroki podataka iz T-HT bi izgledao ovako : Prihod je veći 2,5%, ali je dobit manja 4%. Značajan rast broja postpaid ptp nadoknaduje niže cene poziva. Pad prihoda u fiksnoj 10%, rast prihoda od Internet usluga 34%, rast veleprodaje 9%, rast troškova 10%. T-Mobile imao za 5% veći prihod, T-kom za 0,3% manji prihod. Mobilna, Internet i veleprodaja u ukupnom prihodu učestvuju sa 62%.

U svim izveštajima provejava profesionalna analiza razloga za rast i opadanje, što je dokaz da se ima ideja šta i kako treba raditi i kako delovati. Takva analiza je deo tzv. evropskih manira i običaja za koje se nadam da će vrlo brzo doći i kod nas i biti prihvaćeni. Transparentno.

Нема коментара: