28 мај 2008

VoIP vs. POTS

U prvom kvartalu 2008 godine u SAD je bilo oko 16,3 miliona korisnika VoIP usluge, što predstavlja 13,8% ukupnog broja domaćinstava u SAD, a 27% BB domaćinstava, kažu istraživači američke kuće TeleGeography. Od početka 2005 godine u SAD je otkazano preko 17,3 miliona POTS, dok su VoIP service provajderi dobili oko 14,4 miliona novih korisnika. Većina tih VoIP korisnika (oko 80%) su korisnici kablovskih operatora.

Ovo pokazuje da se izvestan broj POTS linija (oko 20%) otkaže bezuslovno (verovatno kao FMS- fiksno-mobilna supstitucija). Dva su razloga za porast VoIP usluge kod rezidencijalnih korisnika: jedan je ponuda te usluge u triple-play paketu od strane kablovskih operatora, a drugi (koji je delimično deo prvog) je stalni rast broja BB domaćinstava, u kome vodeću ulogu imaju telco i service provajderi.

Bombastično rečeno, BB je killer-application za VoIP ! A ako sam već pomenuo killer-e, kanda da VoIP „uništava“ POTS. O tome treba da vode računa oni koji planiraju da nude SIP telefone korisnicima (da ne bude „kanibal sam, tim se dičim“...).

Нема коментара: