04 фебруар 2010

M : M = MM

Odmereno rođački, 49% kapitala crnogorskog M:tel-a vredi 10 miliona Evra. Toliko je Telekom Srpske (is)platio Ogalaru B.V. njegov udeo u zajedničkom ulaganju sa Telekomom Srbija, čime je Telekom Srbija praktično stekao apsolutno vlasništvo nad oko 82% M:tel-a CG. Ne moramo sumnjati da je gazda Ogalara odlično prošao, nije za zameriti, zato se i ulazi u biznis.

Da li ovo de facto znači da M:tel CG vredi 20 miliona Evra ili perspektiva M:tel-a vredi toliko? Ili izlazak Ogalara iz igre košta toliko? Podaci kažu da M:tel CG ima oko 400.000 korisnika ili 30% tržišnog učešća, plus oko 7.000 fiksnih Wimax korisnika. Svojevremeno je rečeno da je u M:tel CG za par godina uloženo oko 100 miliona Evra: licence za GSM/3G i Wimax su plaćene 17,05 miliona Evra, ugovor sa Intracom-om (tj. Sintronics-om) za implementaciju Wimax-a je bio vredan 4,5 miliona Evra, ostalo je mobilna i core mreža, marketing, poslovnice i sve ono što prati poslovanje jednog mobilnog operatora u zemlji sa 600.000 stanovnika.

Pre 15-ak dana, banjalučka kompanija „Advantis broker“ procenila je vrednost 49% M:tela CG između 17 i 21 miliona KM. Plaćeno oko 19,5 KM. Svaka čast Advantisu na proceni ili čik da je dato više? Ili je Advantisu neki čika šapnuo da vredi toliko, jer uvid u knjige, kažu, nisu imali? Zašto je Telekom Slovenije pre Nove godine odustao od ove kupovine, iako je prisutan u dobrom delu susednih CG zemalja? Mnogo im 10 miliona? Hteli su više nego što im se nudi? Ko će od koga da uhvati pelcer – M:tel od onamo ili ’namo? Pitanja ima mnogo, ali čemu?

Sve bi bilo i izgledalo drugačije da se zna koliki su prihodi, rashodi, obaveze M:tel-a CG. Samo te brojke mogu nešto da znače i da govore, a ne tržišni procenti i đuture sabirani korisnici. Priča se da su obaveze prilično velike. Zbog čega se misli da su čitaoci novina ili slušaoci vesti dileje i šarani koji sve mogu da progutaju i ne znaju šta je suština poslovanja? Da li neko ko misli da je gigant može sutra da ima probleme i štetu zbog takvog odnosa i tretmana onih od kojih živi i bez kojih ne može biti to što jeste?

Iz Telekoma Srpske saopštili su da je ovo odličan posao i odličan strateški potez kompanije, koji će doprineti njenom daljem razvoju i širenju i izvan granica BiH. Samo još fali da nas zlobnici optuže za velikosrpsku politiku. Aj, kolika je Jahorina planina, al’ je ljepša nevesta Jadrana i draži sivi soko sa Durmitora (draži - napisao sam malo slovo, dobro je). Inače, Telekom Srpske je proteklu godinu završio sa ukupnim prihodom 4% većim YoY, pri čemu su prihodi od redovne delatnosti porasli 3%, a rashodi od redovne delatnosti za 10%, kažu zbog rasta amortizacionih troškova. I troškovi ličnih primanja su veći YoY za 10%, zbog otpremnina. Prihodi od mobilne su YoY veći za 10%, a prihodi od internet usluga za više od 100% (u odnosu na koliko?). 2008. godina im je bila uspešna, ali prethodna... Bilo kako bilo, mali višak para (ako ga iz ovih podataka ima) utrošili su na ortakluk sa rođakom, pa nek’ im je sa srećom! Ako je verovati narodnoj mudrosti, trebaće im, mada se u biznisu nije uzdati u sreću. I nema posle: „Šta ću ja, bolan, rek’o brale – kuupi!“ Daj Bože da sve ispadne dobro!

2 коментара:

Анониман је рекао...

Sale, aktuelan si nema šta, ali meni tvoja matematika i YOY sabiranje nešto slabo ide. Evo npr. objasni mi kako je tržišno učešće sa 400K korisnika svega 30% na 600K stanovnika? Iz kojih je to prihoda Telekom Srpske uštekao 10M za kupovinu?
Zatim, ništa ne komentarišeš, zašto Telekom Srbije (TS) uvećava svoj udeo u firmi koja očigledno ima debelu finansijsku dubiozu.
Takođe bih te molio da u ovoj ili nekoj narednoj temi ponudiš, da počnemo da licitiramo, koliko će vredeti 31% akcija TS, za koje će se naći strateški partner. Ja bih dao svoju slobodnu procenu, kao neka baba Vanga, da će taj baja uzeti Telekom sa sve ćerkama i njihovom balkanskom infrastrukturom, za nepunih 300 MEur, što bi bilo ekvivalentno sa VIP-ovim plaćenim vazduhom od pre neku godinu.

Saša Stamenković је рекао...

@Anoniman:

Ti znaš kako se ja zovem, a ja ne znam kako se ti zoveš - nismo ravnopravni i zato nam se matematike razlikuju. Šalim se (malo), ali ne možemo "ispod suknje" postavljati nezgodna pitanja. (Nemo' se ljutiš)

400K nije na 600K stanovnika i nije to MOJ podatak. To je podatak CG agencije za telekomunikacije, a 30% je od 100% CG mobilnog tržišta koje ima oko 1,1 miliona mobilnih korisnika (mrzi me da tražim najnoviji podatak, mislim da se pomalo smanjuje) od kojih je MTEL-ovih 400K (SIM kartica).

Okle pare Telekomu Srpske? Imaju ljudi, prihodovali oko 240 miliona Evra prošle godine.
Zašto Telekom Srbija uvećava učešće u Mtelu CG - pitanje je za menadžment Telekoma. Ali Mtel je Telekomovo čedo, nisi valjda to zaboravio?

Licitaciju ovde nećemo organizovati, možemo argumentovano da diskutujemo o bilo čemu, pa i o tome koliko će država Srbija da uzme para od prodaje svog dela vlasništva Telekoma. Ali odma' da ti kažem - malo je. Jedino ako se ne umeša neki "Šojgu".