08 фебруар 2011

Koliko Mbps vam je dovoljno?

Koliki nam je bitski protok (bitska brzina, bandwidth) neophodan (ili potreban, ili dovoljan – šta ja znam)? ADSL2+ teoretski može da obezbedi 24Mbps što je sasvim dovoljno i za HDTV. Postavlja se onda pitanje ima li potrebe graditi optiku do stana (FTTH). Šta ćete ponuditi korisnicima po optici koja ima takoreći neograničen propusni opseg (tj.može 100Mbps, 1Gbps, 10, 100Gbps). Odgovor na ovo čuveno pitanje, po meni jeste: potrebno je obezbediti onoliko protoka koliko zadovoljava potrebe korisnika.
Sećam se da smo se kao deca divili „mečkama“ (mercedes) gasterbajtera koje su „izgravirane“ do 240km/h. Fića je bio „izgraviran“ samo na 120 km/h. Ali nije tu samo brzina u pitanju, tu je i komfor, četvora vrata, veliki gepek, broj sedišta i ostale „sitnice“. Slično važi i za broadband veze do korisnika, naravno uvezane sa raznim servisima. Današnji automobili su slični nekadašnjim „mečkama“, a ograničenja na evropskim autoputevima su uglavnom 120-140 km/h. Veća brzina na autoputu povlači često drakonsku kaznu u evrićima, dok za, recimo, veću brzinu broadband veze nemate adekvatan „autoput“. Ako nemate adekvatan autoput i ne možete da vozite brzinom po želji, da li biste onda rado platili korišćenje takvog autoputa? Optika je autoput kojim možete baš da „pičite“, ali to košta. Ako je gužva na autoputu, onda ta brzina i ne može biti baš „po meri i ukusu“ (npr. GPON, 3G, LTE). Da li biste onda platili više za korišćenje autoputa? A ja vas još pitam morate li baš toliko da žurite (ne brže od života!)? Dobro, malo sam se igrao metaforama, sad prelazim na naš, telekomunikacioni teren. Mi smo kao deca bili fascinirani mercedesovim brzinomerom, a danas smo fascinirani brzinama koje nudi FTTH. O tempora, o mores!

Operator izgradi optičku mrežu do kuće i ponudi vam brzinu 100Mbps (po Strategiji razvoja IT društva u Srbiji to će biti do 2020. godine). Da li biste platili više novca, dakako, za to i takvo zadovoljstvo? Recimo da hoćete. Za šta ćete (is)koristiti toliki protok? Mislim da je svakome jasno da tako velike bitske brzine danas korisnicima nisu neophodne. Zanimljivo bi bilo da se objavi koliko je kojih ADSL paketa prodato u Srbiji (profil ADSL korisnika), onda bismo imali i neku opipljivu domaću referencu. Operatori često misle da ukoliko ponudite korisnicima veće protoke oni će to i platiti odnosno uzeti. Zbog čega se onda nude veće brzine ali za istu pretplatu (slučaj i u zemlji Srbiji!)? Znači – korisnici nisu baš spremni da plaćaju više ukoliko im to stvarno i realno nije potrebno. Ima li nekoh nagoveštaja da će korisnici promeniti ponašanje u budućnosti?

Istina je jedna: nekome je dovoljno 2 Mbps i 3 GB podataka, a nekome 20Mbps i flat rate saobraćaj. Ne postoji mera koja zadovoljava sve i koja odgovara svakome! Iskustva su, čak i kod LTE, da 10% korisnika pravi 80% saobraćaja (izmenjen Paretov princip) Zato, operatori, bez megalomanije, ali poštujte i negujte svoje korisnike!

2 коментара:

eboye је рекао...

Sa vecinom stvari se slazem, ali zar nije bolje razmisljati o buducnosti? Npr. za godinu dve, cloud computing, UHDTV itd itd moze postati veoma normalna pojava.

A po meni je bolje spreciti nego leciti. Pa s tim, bolje oni da uvedu, a mi cemo lako naci kako to da koristimo.

Ja sam kod SBBa na 4Mbit/s, uskoro povecavaju na 6. Mozda sam alav, ali meni protoka nikad dosta. Mada download ne znaci mnogo. Bilo bi odlicno da se oni pozabave upload-om. Pa da npr. nude odnos d:u=2:1 ili 1:1.

Saša Stamenković је рекао...

Postoji izraz "preinvestirati", a to je malo pre onog "čabrirati". Drugo, čini mi se da u biznisu ne postoji normalna pojava.
Oni da uvedu za njihove pare, a mi ćemo videti da li ćemo i koliko da koristimo?! Nije fer pogodba!

Ja se samo zalažem da operatori malo pogledaju iz ugla korisnika, ali da i korisnici imaju u vidu interes operatora. A regulator treba da stvori uslove za ostvarenje interesa i jednih i drugih.

Za DL/UL se potpuno slažem, UL mora da bude primenjiv, a ne tek da postoji na nekim smešnim brzinama.