14 фебруар 2011

Plus za broadband u Srbiji

VIP je u Srbiji prvi put zasenio stariju braću “po mobilnom”. Nude HSPA+ tehnologiju mobilnog broadbanda (DL/UL – max 42Mbps/ 5,7Mbps), za početak u šest srpskih gradova (BG, NS, ZR, KG, NI, PA). Pokrivenost srpske populacije za sada je 31%, do kraja godine biće, kažu, 58% tj. svi gradovi sa više od 20.000 stanovnika.

Ovo je odlična vest koja će podstaći konkurenciju na srpskom broadband tržištu, nadajmo se da će što veći deo Srbije u najbržem roku biti pokriven. Telenor i Telekom su za sada na 3,6 Mbps (DL), ovo će biti veliki izazov za njih. Najava VIP-a je, po mom mišljenju, malo “nezačinjena” i videćemo šta će se realno ponuditi u paketima. Nadajmo se da će ovim bar brzina od 21 Mbps biti realno moguća, mada lično u to ne verujem. Razbacivanje sa 42 Mbps u odnosu na sadašnjih 3 Mbps mi je nekako preteran i preveliki korak.

Telenor je objavio da je u četvrtom kvartalu 2010. imao povećanje prihod za 14% u odnosu na isti period 2009. godine, da je u istom periodu dobio oko 23.000 novih ptp odnosno preko 160.000 novih u celoj 2010. godini. Sada imaju preko 3 miliona ptp i 35% tržišnog učešća.

Telekom je malo u defanzivi kad je mobilna u pitanju. Vest koja je odjeknula je masovno neplaćanje računa Telekomovih pretplatnika u Leskovcu, što je rezultiralo utuženjem oko 4.500 ptp, sa izgleda relativno malom šansom za naplatu. Pitam se samo kako je to moglo i smelo da se dogodi. U komentarima na sajtu B92 se mogu pročitati neke priče korisnika koje moraju nekoga ozbiljno da zabrinu ako su iole tačne. U čekanju novog gazde svašta se još može izdešavati, a konkurencija ne čeka i startna prednost se topi.

5 коментара:

Kec iz rukava је рекао...

Baš sam čekao da vidim šta ćete napisati povodom ove teme.

Da li imate informaciju da je Telenor (ili neki drugi operator koji tamo posluje) već razvio ovu mrežu (HSPA+) u Crnoj Gori? Ali da, u Srbiji, kao zbog loše opreme koju su kupili, moraćemo da sačekamo na Telenorov odgovor kod nas još neko vreme (čitaj: 2-3 godine).

Ja zaista nemam pouzdane informacije o ovome, jer sam pročitao o tome u nekim komentarima - nemam zvanične izvore.

Šta vi znate o tome? I koliko procenjujete da će biti potrebno vremena VIP-u da razvije mrežu na celoj teritoriji zemlje?

I još jedna stvar, šta vam znači "ptp"?

Hvala unapred na odgovorima!

Saša Stamenković је рекао...

@Kec:

Uz izvinjenje, "ptp" ovde znači pretplatnik, vodiću računa sledeći put.

O Telenorovoj HSPA+ mreži - čujem samo nezvanično da imaju problema sa opremom (Huawei). Ako je tako, verujem da su tu neki problemi oko sinhronizacije u paketskom prenosu - možda tema za neki novi post ;).

Ovo oko VIP-a, kako sam i napisao, mislim da je ovo više marketing nego neko "ubijanje" konkurencija sa brzinama. Stalno navodim da niko neće pustiti korisnike da se skroz opuste, do daljnjeg će biti "kočenja" i sa brzinom i sa količinom prenetih podataka.

Da pokriju celu Srbiju, što bi bila prava korist - nisam siguran da će mnogo da žure, ali ako budu hteli, to sigurno mogu za narednih godinu dana.

Vlajko је рекао...

A ja sam čuo da je to plasirano od strane VIP-a, za probleme Telenora sa Huawei-jem. Pouzdano znam da svi planovi Telenora teku po rasporedu i da ovi problemi nisu istaknuti od strane ljudi u Telenoru.

Pozdrav!

Saša Stamenković је рекао...

Ja nemam nikakvu sumnju da su i Telenor i Huawei ozbiljne firme, ali IP tehnika je takva da se dešavaju problemi i kada mislite da ih neće biti.

Ne kažem da sigurno ima problema, ali sam siguran da niko neće baš otvoreno da prizna da ih ima.

Verujem da će Telenor napraviti ono što hoće, kao što verujem da će Kinezi brzo ispraviti sve ono što eventualno ne štima.

Vladan је рекао...

Pošto Telenor intenzivno radi na polaganju optike duž autoputa a i biće "nešto" i po Vojvodini moguće je da prvo treba da postave backbone pa da zaista imaju malo više od marketinga !