03 септембар 2013

BT samo širokopojasni


Najveći britanski telco British Telecom (BT) je pre par dana, 1. septembra, ukinuo dial-up tj. uskopojasni pristup kao uslugu. Pre toga su, u maju i junu, njihovi korisnici dial-up-a obavešteni o ovoj odluci, ali niko nije ostavljen bez alternative za pristup Internetu! Oni koji su u dometu za fiksni broadband mogu se “prebaciti” po ceni povoljnijoj nego što su mesečno plaćali za dial-up (broadband za 10 funti umesto dosadašnjeg dial-up-a za 17,25 funti). Oko 1000 korisnika koji po svojim paricama ne mogu dobiti broadband servis (preveliko rastojanje od centrale) moći će da “zadrže” dial-up pristup, ali od firme PlusNet, koja je ćerka firma BT-a (tj. u vlasništvu BT-a). I nova cena dial-up-a će biti povoljnija – kod PlusNet-a dial-up košta 14,99 funti!

Šta je naravoučenije i zašto je meni ova vest bila interesantna? Prvo, odnos prema korisniku. Po mom mišljenju, učinili su sve da im “hendikep” olakšaju koliko je to moguće u datim uslovima. Niko nije ostavljen „bez konekcije”, što je za pohvalu! Drugo, što može biti primer kako treba i za domaće operatore, outsourcing zastarelih tehnologija, ali od kojih još može da se zaradi. Velikom operatoru su zastarele tehnologije opterećenje i trošak – veća dara nego mera! Pored 6,8 miliona broadband korisnika, BT-u je postalo malo „naporno” da brine o „opsluživanju” par hiljada dial-up pretplatnika, bez obzira što oni taj servis plaćaju „pristojno”, čak više nego neki njihovi broadband pretplatnici. Zato se takvi poslovi i usluge obično outsource-uju. Za male provajdere, za koje verovatno ili čak namerno rade bivši „telekomci”, to je prilika da imaju sigurne korisnike i sigurnu zaradu za nekoliko godina, dok se ne „otvori” i neki drugi biznis.

Dakle, možda se jednog dana nađe neko pametan i u domaćem velikanu telekomunikacija napravi malo tehnološko (i možda još poneko) „čišćenje”, u kome niko neće biti oštećen ili ugrožen. To može, ali neke stvari se moraju raditi na vreme! Dok ne bude preskupo ili takoreći nemoguće. Kasno će biti zvati Laudu da vozi rasklimatanog fiću u odlučujućoj trci (parafraziram prof. Miodraga Zeca iz neke sinoćne TV emisije a propos rekonstruisanja Vlade Srbije).

2 коментара:

DING је рекао...

Nemoj tako Saša!
Mi smo šampioni u outsourceing-u, i to u outsourceingu na kuma, brata od tetke i partijskog kolegu.
Jedino što se kod nas autsorsuje (jel se ovako kaže?) ne prema zastarelosti tehnologije nego po profitabilnosti poslova.

O brizi o korisnicima ću nekom drugom prilikom.

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

Znam, najbolji smo u autsorsovanju državnih para u privatne džepove!

O ljudskim resursima ću drugom prilikom.