30 јануар 2009

Prijatelji su izabrali

U istraživanju koje su obavili dnevni list „Blic“ i agencija „Medium Galup“ za kompaniju broj 1 u Srbiji ispitanici su izabrali kompaniju „Telekom Srbija“. Mesto na pobedničkom postolju zauzele su i kompanije „Knjaz Miloš“ i „Telenor“, a dalje slede „Koka-Kola“ i „Apatinska pivara“. Ocene su davane u 6 kategorija - kvalitet proizvoda ili usluge, društvena odgovornost, briga o zaposlenima, privlačnost zaposlenja u datoj kompaniji, atraktivnost oglašavanja i opšti ugled. Telekom je, osim pobede u generalnom plasmanu, odneo pobede i u dve kategorije : društvena odgovornost i briga o zaposlenima. Ostali pobednici po kategorijama su : najbolji proizvod ili usluga – Knjaz Miloš, atraktivno oglašavanje – Koka-Kola, opšti ugled – Delta Holding i privlačnost zaposlenja – Elektroprivreda Srbije. U konkurenciji su bile sve najuspešnije srpske kompanije.

Interesantno je da se Telekom kao firma sa većinskim državnim kapitalom bolje kotira od eminentnih firmi sa većinskim privatnim kapitalom ! Među ocenama za kvalitet proizvoda ili usluga najviše poena odnele su firme iz prehrambene industruje, a najpoželjnije firme za zapošljavanje su velika javna preduzeća EPS, NIS i Telekom, koja su najbolje ocenjena i u pogledu tretmana zaposlenih. Jasno je po tome da u narodu još uvek dominira socijalistički način razmišljanja, a put u Evropu popločan je promenama u načinu razmišljanja. Naravno, ovaj moj zaključak nema nikakve veze sa imidžom i uspešnošću kompanija. Svima želim da iz svojih dobrih strana izvuku maksimalnu korist.

Rezultati pokazuju da ima još mnogo prostora za napredak kompanije Telekom Srbija, naročito u delu unapređenja usluga, reklame i podizanja opšteg ugleda. Lepo je kad se dobijaju priznanja, ali još je bolje spoznati kako vas korisnici doživljavaju i po čemu vas prepoznaju kao brend. Svaku priliku treba koristiti za napredak i poboljšanja, jer konkurencija je za petama.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Jok i nije namesteno :) Ko bi normalan njih izabrao?

Cela Srbija ima pik i na Telekom i na Telenor zbog neposlovnog ponasanja, maltertiranja korisnika i osionog pljackaskog ponasanja, a sad one izabrane :)

Saša Stamenković је рекао...

Peđa,
baš si ljut na operatore.
Ja se zato nadam da će izvući pouke iz rezultata, makar i da su namešteni, a gotovo sam siguran da nisu, jer baš su onako srpski i sa primarnom delatnošću firmi nemaju mnogo dodira.