24 октобар 2010

Razlog koga je teško odbiti

Kao varijacija na istu temu, vratimo se na domaći teren.

RATEL je, kad je malo bolje razmislio, usvojio primedbu Telekoma da se poveća cena pretplate za bazni ISDN priključak (BRA). Da podsetim, prilikom poslednjeg povećanja cena telefonske pretplate, BRA pretplatici su pošteđeni poskupljenja. Koji su razlozi u međuvremenu naterali RATEL da promeni odluku posle kratkog vremena, za korisnike ostaje tajna. Na prvi pogled, jedno je sigurno: ili je RATEL početkom godine oštetio Telekom ili je Telekom nekim svojim propustom ostao pola godine bez razlike u pretplati za 90-ak hiljada BRA ptp. Koliko je to u parama, lako se može izračunati. No, pre će biti da se RATEL-u može ovako ili onako, sad može, a juče je za juče. Slično je bilo i kod određivanja cene za LLU – baratalo se prosečnim cenama iz okruženja. Hoću da kažem, problem je što pravih, domaćih, realnih argumenata nema i ne vlada se situacijom u domaćim telekomunikacijama. Takav je bar moj utisak iz onoga što se može zvanično pročitati.

Radi istine treba reći da ni pod razno i ni po kom osnovu ne postoji varijanta da pretplata za bazni pristup bude manja od obične telefonske pretplate. To što je RATEL rekao da poskupljenja nije bilo zbog podsticanja novih tehnologija – i vrapci znaju da bazni ISDN odavno nije nova tehnologija, a od pojave ADSL-a je potpuno neatraktivan. Ostaje utisak da se kod nas cene telekomunikacionih usluga još uvek određuju pomalo odokativno, gledajući u tuđe dvorište ili čineći neprincipijelne ustupke. Glavna odgovrnost je, jasno je kao dan, na RATEL-u. Kad je Telekom u pitanju, mislim da se neka negativna kretanja pokušavaju rešiti kroz povećanje cena, a to nikad nije pravo rešenje na duži rok.

Da bi RATEL morao da se uozbilji, dokaz je i promena njihove sopstvene odluke za manje od mesec dana, u predmetu ukidanja jeftine tarife od 15-17h. Taj period je novom odlukom praktično ukinut. Igrale se delije iz regulatorne agencije, te biće od 19, te biće od 21, te može, te ne može, te nismo dobro videli. Ne sporim snagu argumentacije i dokaze Telekoma oko ovoga, mislim čak da je svima jasno zašto je Telekom tražio to što je tražio, mada je moje lično mišljenje i u ovom slučaju slično malopređašnjem. Iz godišnjeg izveštaja RATEL-a, pisao sam ranije o tome, činjenica je da telefonski saobraćaj opada, a logično sa njim i prihod od telefoniranja. Nadomeštaj se onda traži u povećanju pretplate, a narod sve siromašniji. Ako narod počne da otkazuje fiksne telefone, jer može bolje da kontroliše svoje mobilne prepaid račune – šta onda? Samo kažem da o tom scenariju treba voditi računa, jer je fiksno-mobilna supstitucija svetski trend. O kanibalizaciji sopstvenog biznisa od strane telco-operatora – već sam pomalo dosadan. Nije dobro da korisnici stalno gube neke pogodnosti i stalno o nečemu moraju da vode računa.

Sve u svemu, Telekom sam odgovara za svoju poslovnu politiku i svoj odnos prema pretplatnicima, ali zato RATEL ima obavezu jasnosti i transparentnosti prema javnosti i prema korisnicima telekomunikacionih usluga. Iz svake RATEL-ove odluke mora se videti interes prosečnog korisnika i interes razvoja telekomunikacija u Srbiji.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Blackberry:
Ja sam jedan od "zaostalih" ISDN2"+" korisnika usluga. Plaćao sam pretplatu 5x skuplju od obične pretplate godinama (bila 180din) i uredno plaćen drugi instalacioni priključak ili ti B kanal (bilo oko 6000din). Tačnije, pre samo 5 godina sam bio avangardan korisnik. Sada kao zaostalog ćastili me sa pola godine neplaćanja 400 din pretplate, ali to me neće utešiti kad mi budu ponudili "genijalno" rešenje za zamenu ISDN-a sa 2 SIP ili jednim POTS i jednim SIP telefonom pa x2 pretplate. Ponuda u stilu Telekoma, koji voli svoje korisnike: "uzmi ili ostavi". Moraću da im ostavim onaj drugi već davno plaćeni priključak.

Saša Stamenković је рекао...

Bleckberry,

mnogo si, bre, nešto načitan, pa to je čudo! Gde si sve to naučio, čoveče! Čuj, SIP telefoni, B kanali, avioni-kamioni! Jel' ima taj B kanal na IPTV-u?

Hoćeš da budeš avangardan i to je lepo, ovo je pravo mesto za tebe ako hoćeš da najebeš. I mnoooogo, brate, kudiš.

Ne čujem dobro, ali uhapsiće te "profesionalci" ako nastaviš ovako.