04 децембар 2010

Bez aparata u LTE

Verizon je ispunio obećanje da će do kraja 2010. pustiti u rad svoju LTE mrežu u 38 najvećih gradova u SAD, plus 60 aerodroma. Just in time, pred božićnu potrošačku groznicu. LTE aparate nisu ponudili (biće ih sredinom 2011.), već samo 2 tipa LTE USB modema. Brzine će realno biti 5-12 Mbps download i 2-5 Mbps upload, reklo bi se ništa spektakularno. Nudiće dve vrste paketa - 5 GB podataka za 50$ mesečno i 10 GB podataka za 80$ mesečno, plus svaki dodatni 1GB još 10$ doplate. Interesantno je da je ova ponuda za oko 10$ jeftinija od postojeće za Verizonove 3G pakete. LTE modemi koštaju 100$ uz dvogodišnje ugovore i sa uračunatih 50% popusta. Korisnici smartphone-ova, kojih u SAD ima sve više, moraće da se strpe za LTE.

Verizonova LTE mreža radi na 700MHz i samim tim ima dobre uslove za dobar domet i dostupnost. Kao prva velika LTE mreža u SAD, za ozbiljnog konkurenta imaće WiMAX mrežu operatora Clearwire koji uz 2 tipa 4G smartfona nudi flat pakete, bez ograničenja količine podataka, za 45$ mesečno. AT&T planira LTE za polovinu sledeće godine.

Naravoučenije ove priče je ponuda pred (pravo) vreme kupovine i (ne)kompletnost ponude. Doziranje potrošnje, video streaming na kašičicu – ne vole operatori da im se arči mreža – je nepopularni deja vu. A i bolje je jake potrošače gigabajtova držati što dalje od mreže na početku, za svaki slučaj.

Kompletnost ponude podrazumeva svakako primamljive i atraktivne aparate i promotivne cene (jeftinije od postojećeg 3G). Pravovremenost ponude podrazumeva dobar tajming za prodaju. Ako ne prodate na vreme, izgubili ste. Džaba vam sve mašine ovog sveta, ako ljudi ne odrade na vreme i kako treba. Svetlo mora da se upali odmah, jer posle može biti kasno.

1 коментар:

Trealon је рекао...

Da, pratio sam predstavljanje ove ponude Verizona. On, koliko sam pratio vrsi tranziciju mreže na LTE sa nekog drugog sistema, znam da nije GSM...