22 децембар 2010

Subverzija subvencija

Generalni direktor Telenora nema dilemu da će posle prodaje Telekoma doći do povećanja cena telefoniranja, jer se cene sada veštački drže na niskom nivou. Malo sam iznenađen ovim „veštački“. I sve bi išlo na vodu inih prognozera povećanja cena nakon prodaje, da gospodin nije otkrio zašto je potrebno da se izađe u susret „njima“ tj. novom vlasniku Telekoma – da bi on omogućio niže cene interkonekcije za pozive mobilna-fiksna. Tu su naravno i VIP i Telenor na gubitku u odnosu na Telekom, jer njegovi korisnici više „arče“ fiksnu mrežu nego obrnuto, pa su u međuoperatorskom obračunu redovno u minusu. Gospodin Jonsen ovo naziva subvencionisanjem Telekoma. Znači, nije globa VIP-a i Telenora nego subvencionisanje Telekoma! Lepo i diplomatski. Ima čovek manire, dokazao je to u više navrata. Samo ne znam samo zašto bi novi gazda Telekoma imao više obzira prema konkurenciji nego prema sopstvenim korisnicima. No, sportski je nadati se i očekivati fair-play od onih koji ga nisu izmislili.

Da li maženje ne ide bez šibanja, tek gospodin Jonsen je konstatovao i da Telekom koči konkurenciju odugovlačenjem otvaranja lokalne petlje. A zbog otežanih uslova rada i male kupovne moći stanovništva, Telenor će se usredsrediti na dalji razvoj mobilne mreže (all-IP ka 4G), eventualnu ponudu broadbanda i optičku okosnicu do Niša. Drugim rečima, od konkurencije u fiksnoj do daljnjeg nema ni K. Ovim, naravno, ne želim da podcenim napore Oriona da se pozicionira.

Ko bi se kladio da bi generalni Telenora baš voleo da tender uspe ili je samo uzeo recept kolege iz „večitog rivala“ i sa oduševljenjem priziva i pozdravlja jaku konkurenciju? Ja, recimo, nikad ne bih rekao da jedva čekam konkurenciju, ali bih uvek rekao da se ne plašim konkurencije i da ću biti na megdanu. Zato ja verovatno nikad i neću biti generalni ;). Pola zbilje na stranu, znam da bi Telenor baš voleo konkurenciju, naročito ako bi se zvala Vimpelkom. A ta konkurencija će možda pitati jednog dana što im nisu dali ako su lepo tražili. Makar kroz subvencije konkurencije.

2 коментара:

Vladan је рекао...

pa mislim da nisi do kraja osvetlio problematiku konkurencije tj. ovoga što Jonsen traži. Naime u tim zapadnim zemljama da bi privuklli investicije i konkurenciju agencije moraju da obore troškove ulaska na tržište ili stimulišu model po kome nacionalni saobraćaj je sličan za sve operatere, ušta ulazi i forsiranje niske tarife interkonekcije jer su u startu svi korisnci na jednoj strani i uvek će dominatno tako biti, normalno je da će biti puno poziva ka tamo i ako je to vidan trošak za jednu stranu nema ništa od konkurencije.

Orion još nije počeo da plaća naknade za stubove RATELU koji kad se saberu, dosta koštaju mesečno i priča se po kuloarima će teško moći da opravdaju ovakav bilans rezultata (prihod/rashod) stranom investicionom partneru !

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

A, pa više je razloga što ne pišem sve što bi napisao i što treba napisati. Na žalost, podrška u tom smislu od mojih dragih komentatora je malo utihnila.

Pokušaji da isprovociram diskusije slabo mi izgleda uspevaju ili je krug zainteresovanih za debatu sve manji.

To da RATEL globi operatore i ostale za raznorazno - tužno je ono što znam i što čujem.

Ali znaš kako kažu u Srbiji - koga moraš da moliš, nemoj da ga kudiš, e, to mi toliko ide na ... no, vidim svi to gledaju da ispoštuju makar imali probleme. Ja sam nekako na pola, nešto kao pokušavam ovde na blogu, a vreme će pokazati čemu je to služilo.