22 децембар 2010

Inženjersko pravo i ekonomija

Ovo su izvodi iz obimnog intervjua predsednika UO RATEL-a (novog ili starog, ne znam da li mu je produžen mandat) u dnevniku "Danas". Ne bih da komentarišem citirano, ali ću reći da je dostojno kolegenice koja je svojevremeno htela da ga ukine. Uzdržavam se komentara, jer je čovek, kao asistent na predmetu Fizika 3 (kvantna i atomska fizika), bio odličan predavač svojevremeno kad sam ja učio za inženjera. Napomena: sve bodovano Ja.

..... prihodi na ovom tržištu mogu da rastu ili kroz povećanje broja korisnika ili kroz povećanje cena. Međutim, kako će eventualni rast cena biti limitiran postojanjem konkurencije, potrebno je povećavati broj korisnika što se radi osmišljavanjem novih usluga.

...Tržište mobilne telefonije je u izvanrednom rastu, prihodi i ulaganja su sve veći. Tu je tržišna utakmica odlična i ne mislimo da bi tu trebalo raditi neku posebnu regulaciju. S druge strane, problem je u fiksnoj telefoniji gde ulaganja u mrežu padaju.

...Ograničenje je što mobilna mreža ne može sve.

...Do nedavno Telekom je bio monopolista u pružanju javne govorne usluge ali i kod veleprodaje interneta. To smo prepoznali i dozvolili međunarodno povezivanje da svi internet provajderi mogu direktno da se povežu sa inostranstvom. Očekivali smo da će to da dovede do određene konkurencije. To je realizovano pre godinu dana, ali mali internet provajderi nisu mogli da naprave pakete usluga. Zato je trebalo obezbediti da tržište fiksne bude zaista liberalizovano dovođenjem još jednog velikog operatora.

...Kako korisnici za telefoniranje sve više koriste mobilnu, daljeg rasta fiksne telefonije neće biti, ali tih 3,5 miliona ljudi ima potrebu da koristi internet. Dakle, pored onih milion koji već imaju širokopojasni internet to je još 2,5 miliona potencijalnih korisnika paketa usluga. Kada zaživi novi operater onda će i manji internet provajderi imati otvoreno tržište.

...- Cena telefoniranja biće nula. Ta cena više nije merodavna. Pogrešno je kada se kaže u javnosti da će poskupeti telefon. Operateri ne zarađuju više na povećanju cena već na povećanju broja usluga koje daju u paketu, kao i na povećanju kvaliteta. Time dobijaju veći broj korisnika i veći prihod.

...Imali smo i imamo tužbe operatera koji smatraju da su oštećeni našim odlukama, ali mislim da će naše sudstvo i ove nove tehnološke izazove uspeti da sagleda na pravi način i da prepozna državni interes pa da tako i rešava sporove - ocenjuje .....

...- Prednost mobilne mreže je upravo ta mobilnost, ali bi za brži Internet bilo potrebno postavljanje mnogo više baznih stanica nego sada. Nasuprot tome prednost optičke fiksne mreže je njen kapacitet. Kako to spojiti? To je trend takozvane „inverzne 4G“. To je situacija u kojoj optički kabl dolazi do kuće ili kancelarije. Mobilni terminal koji ću imati, a koji je istovremeno i telefon i računar, nosim sa sobom i koristim tih nekoliko megabita u sekundi koje nudi mobilni internet. U kući i kancelariji imam malu femto ćeliju preko koje su mi povezani uređaji. Kad uđem u stan, moj terminal se automatski setuje na tu ćeliju i tada koristim kapacitete fiksne mreže, a oslobađam mobilnu. Ta femto ćelije je moja mala bazna stanica u stanu i omogućava mi da svi uređaji u stanu budu povezani na fiksnu mrežu. Čim izađem iz kuće i dođem u firmu opet se preko femto ćelije vežem na fiksnu mrežu i oslobađam deo mobilne mreže. Tako će protok kroz bazne stanice opet moći da bude veći. To je trend kojim se ide i ta nova tehnička rešenja doneće i nove usluge. Ka tome se teži da bi se povećao prihod operatorima. To će kod nas moći da pružaju Telekom i Telenor jer imaju i fiksnu i mobilnu telefoniju – kaže...

Na sve ovo ja ću samo jedno reći: inženjera nema nigde tamo gde bi trebalo da budu inženjeri, ali su zato tamo gde je bolje da budu ekonomisti i/ili pravnici. Važi i za pojedine ekonomiste i/ili pravnike, mešaju se u tehničke stvari koje niti znaju niti razumeju. Inženjerima je pravda kad sud prepozna državni interes, a pravnicima je prodaja tlk infrastrukture - izdaja nacionalnih interesa... Što li ja uopšte pišem o ovome?

Нема коментара: