09 децембар 2010

Prvo USA LTE iskustvo

Prvi rezultati korišćenja Verizonove LTE mreže pokazuju da se brzine u okvirima obećanog 5-12 Mbps DL (npr. u Washingtonu max 10,6 Mbps, min 6,6 Mbps). Mreža još uvek nije opterećena, ima malo korisnika, no videćemo kakva će biti iskustva kad se malo više njih “nakači”. S obzirom da se radi o USB LTE modem korisnicima, s ovim brzinama moći će da potroše svoje data pakete (5GB ili 10 GB) za svega par sati. Za normalno surfovanje (browsing, video streamovi, muzika) toliko brzine i nisu potrebne, dok je za gaming i downloading sve malo. Hoću da kažem da normalnim surferima velike brzine i nisu preko potrebne, ali je zato unlimited data (neograničena količina podataka) vrlo poželjna. Popularne cene – da ne govorimo.

Očigledno je i da je rad Verizonove LTE mreže na 850 MHz vrlo dobar u smislu prostiranja i pokrivenosti, hoću reći signali lako “ulaze u kuću”. Ovo kažem jednostavno zbog evropskih težnji da se LTE uglavnom implementira na 2,6 GHz, što je frekvencija na kojoj radio-talasi na svom putu ne savladavaju prepreke lako i jednostavno. To opet podrazumeva veći broj baznih stanica i skuplju mrežu...
Reče (mi) onomad na prvom MoMo gospodin Pletchko iz Nokie da je američko tržište različito od evropskog i da primeri iz Amerike nisu baš upotrebljivi za evropske analize. U načelu se slažem kad je primena tehnologija i servisa u pitanju, ali se štošta može naučiti iz njihovih iskustava. Ovo je, smatram, očigledan primer. Oni su dovoljno bogati i moćni da prave eksperimente, a mi smo valjda dovoljno pametni da iz toga nešto vidimo i naučimo.

Prednost LTE tehnologije u ovom trenutku nije tako uočljiva, ima puno nepoznanica i rizika kad je intenzivnija eksploatacija u pitanju, nema očite prednosti u korisničkoj ponudi, usled nedostatka mobilnih aparata nema ni prave slike ponašanja tržišta (podsećam da smartphonovi baš gutaju podatke!). U čemu bi HSPA+ ili čak HSPA 7,2Mbps bio manjkav u odnosu na ovakav LTE danas?

Ja nisam za tehnološke mehurove od sapunice, niti za srljanje u tehnološke inovacije radi pomodarstva. Samo sam za to da se realno razmišlja šta današnjem korisniku treba, a od čega provajderi i operatori mogu da žive. Ako se neko ne slaže sa mnom, samo ću ga podsetiti na aktuelnu svetsku ekonomsku krizu. Teško je napraviti perpetuum mobile u ekonomiji.

Rano je za LTE! Osnovni uslov za LTE je all-IP mreža. Uslov za obogaćenu ponudu i servise sa dodatnom vrednošću (VAS) kroz LTE je IMS. Uslov za ulazak u LTE priču su frekvencije i raspoloživ spektar. Uslov su i navike i potrebe korisnika, možda pre svega. Uslov svih uslova je da sve nabrojano – košta! Zato treba misliti na vreme, šahovski razmišljati, da ne bude posle “infrastrukturu je trebalo izdvojiti”. Posle bitke svi generali su pametni.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Evo izgleda da se i kod nas situacija počela da menja na bolje (all-IP), bar što se tiče Telenora: http://www.naslovi.net/izvor/beta/2223364

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Telenor_Srbija

:)