18 децембар 2010

PC kao luksuz

U Srbiji se Internet uglavnom koristi za ćaskanje, pregled sajtova i traženje posla. Tu smo, kaže istraživanje Medium Galup-a, iznad svetskog proseka, dok smo u kupovini preko Interneta daleko ispod svetskog proseka. Ono gde smo daleko “bolji” od svetskih surfera jeste i korišćenje društvenih mreža (Facebook, YouTube) u privatne svrhe. Online komunikaciju srpski internetisti uglavnom obavljaju sa desktop računara, dok se u svetu desktop računari u tu svrhu nešto manje koriste, kaže pomenuto istraživanje.

Naša Vlada je rešila i da taj vid zabave, komunikacije, informisanja i edukacije još malo oteža i onemogući onima koji bi tek da krenu u Internet vode. U natezanju da se popuni rupa bez dna zvana budžet RS doneta je besmislena odluka o povećanju PDV-a na računare (i voće!) sa stimulativnih 8% na regularnih 18%. Imajući u vidu da su imućnije porodice sigurno do sada kupile bar jedan PC, ovim potezom direktno su pogođene siromašnije porodice. Koliko će para da se namakne ovim činom – nisam siguran da će se baš ovajditi. Voće ionako niko ne kupuje, a i što bi kad ljudi više vole meso. Zato će i stelne krave početi da uvoze. Ko se zdravo hrani, redovno voće i povrće, taj mnogo misli, dugo prima penziju, a to za vlast nikako nije dobro. To što će i voće i računari ionako da se kupuju manje na ovu skupoću, te od toga neće biti mnogo vajde od povećanog PDV-a – koga briga za to! Divota i za regeneraciju crnog tržišta računara i računarskih komponenti. Nedavno je i u telekomunikacijama bilo slično povećanje odnosno ukidanje jedne stimulacije za korisnike koje, siguran sam, neće doneti efekat koji su očekivali oni koji su ga preduzeli.

Da Galupovo istraživanje ima veze sa povećanjem PDV-a na računare - evo objašnjenja: Korisnici Interneta kad mnogo ćaskaju obavezno počinju priču o politici, kritikuju vlast, nalaze joj mane, a to nije poželjno ponašanje. Uglavnom gledaju tuđe sajtove (ne prave svoje), dolaze do informacija kako se živi i radi u normalnim zemljama, edukuju se van našeg obrazovnog sistema, a to takođe nije poželjno ponašanje. Posao da traže – šta ima da traže kad posla ima sve manje, privreda grca, bolje je da se učlane negde nego da vise po Internetu. Dakle, Vlada je, u stvari, sa ovim povećanjem cene računara od 10% pokušala da odvrati od internet hedonizma one koji su do sada samo koristili (javno) pravo da znaju sve.

ICT tržište u Srbiji ne može bez antistimulansa. Ukine se taksa na mobilne, poveća se PDV za računare. Prodaja računara ionako pada unazad par godina (2009. oko 35%, ove takođe), što bi se tu nešto menjalo. Ne znam da li su u državnim institucijama predvideli redovnu zamenu informatičke opreme na svakih 50 kilometara. Ako jesu – e, onda nije džaba povećanje! Napuniće se.... he, he, državna budžetska kasa, a ne ono što ste mislili.

1 коментар:

@011Bojan је рекао...

Krajnje vreme bi bilo da se uspostavi poredak nekih stvari u Srbiji. Koncept PDV-a je nerealan, jer se narod duplo oporezuje, kad zaradi platu, a i pri svakoj kupovini.

Ako postoji PDV, onda ne bi trebao da postoji porez na platu, i obrnuto. Funkcionisali smo sasvim dobro i bez tog pdv-a, ali neki dzepovi su vecito gladni para.

Bolje bi bilo kad bi se postojeci utajivaci porela ujurili i kad bi se iskorenila korupcija, pa ne bi ni bilo potrebe za visokim poreskim stopama.

Cinjenica je da trenutna garnitura na vlasti ne radi u interesu nase zemlje, vec u interesu inostranih kartela, a ovaj narod je sterilisan od bunta, jer mu se servira marketing koji su lepo upakovali.

RTS 90-ih je MALA BEBA za ovo sto televizije rade danas!