23 децембар 2010

Konac delo krasi

Ministarka za TID je hrabro rekla da je „vlada došla do zaključka da bi proces izdvajanja infrastrukture bio suviše komplikovan..... Ta imovina sada ulazi u vlasništvo koje nije isključivo državno, već imamo i manjinskog grčkog vlasnika “.

Da li ministarka čita blog "Svet telekomunikacija" ili je njen savetnik zaslužan za njen stav – tek, odlično je da se dođe do realnosti i istine. Ako je moj doprinos tome u promilima, živela Srbija!

Da citiram samog sebe:
"Izdvajanje TTK i eventualno pristupne mreže iz imovine Telekoma drastično bi smanjilo vrednost tj. cenu Telekoma. Sa druge strane, to je tako složen i kompleksan posao da, bojim se, teško bi u našim političkim i stručnjačkim uslovima to bilo ostvariti. Bezbednosne strukture su izgleda zadovoljne epilogom sa infrastrukturom, tako da u budućnosti sve zavisi samo od RATEL-a."

Svidelo se to nekome ili ne, to je realnost i to je tako. Možda bi moglo biti drugačije, da se ranije krenulo sa strateškim planom izdvajanja infrastrukture u javno preduzeće "a la TV emisiona tehnika".

Vlada je danas utvrdila i minimalnu cenu, a sve mi se čini da bi OTE bio zadovoljan da za te pare proda svojih 20% akcija. Time bi Srbija dobila nešto što je po mom skromnom mišljenju odlično – nekih 27% akcija države i obezbeđeno pristojno učešće u kasnijem vrlo verovatnom dobrom poslovanju i dobiti privatnog većinskog vlasnika Telekoma.

1 коментар:

Sloba је рекао...

Pratim uredno ovaj blog, ali nisam imao udela u toj priči ;)

Pročitah sada i na Blicu neki komentar koji otprilike kaže -- sada samo braća Rusi mogu da nas spasu ako daju veću ponudu! :)

Meni te beskonačne spekulacije o "sigurnim kombinacijama" deluju kao klasična zabava za narod, jer... uspešna teorija zavere je uspešna ;)

Ja nemam favorita u ovoj trci za Telekom. Tačno je da su u igri velike telekomunikacione kompanije, ali tvrdim da se ne bismo po defaultu preterano usrećili sa bilo kojim od zainteresovanih, kao što se nismo usrećili sa dosadašnjim vlasnikom. I tako će biti sve dok u ovoj zemlji ne prevagne dominantno opredeljenje za stvaranje uslova za konkurentno poslovanje, a protiv monopola (što se odnosi na sve grane vlasti). Ja mislim da je to ključno pitanje, a ne ko je vlasnik Telekoma (sa ili bez infrastrukture).

Pozdrav,
Sloba