26 октобар 2010

Reinkarnacija bakarne mreže

NSN (Nokia Siemens Networks) je uspeo da tehnologijom fantomskog DSL ostvari prenos 825 Mbps na rastojanju 400m i prenos 750 Mbps na rastojanju 500m po dve parice. Istom tehnologijom Alcatel je, podsetite se na ovom blogu, u aprilu ostvario prenos 300 Mbps na 400m, a Huawei nedavno SuperMiMo tehnologijom 700 Mbps na istom rastojanju, ali preko 4 parice. Fantomski DSL biće implementiran u NSN DSLAM-ove hiX 562x/3x.

Izvesno je da bi sa ovakvim bitskim protocima bakarni kablovi doživeli renesansu, a operatori, za početak, ne bi morali da žure sa FTTH/B. Ali siguran sam da će proći bar još par godina do komercijalizacije svega ovoga. Nekako mi je drago zbog Siemensa, jer oni su bili pojam u tehnologijama prenosa kad sam ja počeo da se bavim telekomunikacijama.

3 коментара:

Saša Stamenković је рекао...

U toku je Svetski broadband forum u Parizu.

Анониман је рекао...

Blackberry:
Au Sale, ti baš navijaš za nemce ;), ko što reče Bata: "Da se ja pitam, ja bi protero svih 1G kroz taj bakar, nije to tako loše kao što izgleda...".
Kraj scene znamo, Bata pada u ladnu Moravu ;), a kroz Telekomove DSL kablove iz 70-tih, koji čine okosnicu pristupne mreže, sva ta tehnologija je bezpredmetna.

Saša Stamenković је рекао...

@Blackberry:

Nije lepo da unutrašnje (i podzemne) probleme u Telekomu iznosiš ovde.

Drugo, niko nije rekao da će Telekom da primenjuje ove tehnologije, niti da treba da ih primenjuje.

Šta to beše mozak? Žuti karton! Ako ti profesionalac nije rekao, komentari mogu i da se seciraju.