11 децембар 2010

Sedam

Licitiranje je gotovo. Alea jacta est! Rulet je u završnoj fazi. Hteli smo jake igrače, imamo ih! I nije bajka o Snežani i 7 patuljaka niti o vuku i 7 jarića, već o snaši i 7 bogatih prosaca (DT, TA, FT, VeI, AM, Vim, TrC). Ovo bi se zvalo otprilike srpska antiteza. Ali da se manemo gramatičkih zavrzlama i pređemo na temu.

Pretendent iz postojbine Brzog Gonzalesa nekako je tiho podneo kandidaturu i izgleda kao da će imati ulogu zeca za povećanje apanaže konsultanta u procesu privatizacije. Ja lično se ipak ne bih kladio na to, imajući u vidu situaciju na mobilnom tržištu SAD. Moguće je, dakle, da će pokušati da smrsi Nemcima. Veder investments će možda pokušati da pored Oraskoma "mazne" još jednog nacionalnog giganta, što bi rezultiralo kao dobar i stabilan biznis tronožac Egipat-Italija-Srbija. A i Srbija ima more preko mtel-a CG ;).

Najviše prašine podigao je ruski tycoon jevrejskog porekla, vlasnik Alfa grupe, u okviru koje posluje telekomunikacioni holding Altimo, koji opet poseduje akcije u nekolicini prilično uspešnih telco operatora u zemljama bivšeg SSSR-a. Ponude su podneli Vimpelcom i Turkcell, u kojima Altimo poseduje 44% odnosno 6.6% akcija. U Vimpelcomu je partner Altima niko drugi do norveški Telenor! Zajedno deluju vrlo, vrlo uspešno – knowhow Telenora i money Altima, širom Zajednice nezavisnih država bivšeg SSSR-a.

Odmah je počelo trljanje ruku i pominjanje nekakavih 2 mlrd €, i preko 2 mlrd itd, sve onako po srpski pravi se račun.... ili sprema ražanj, kako ko više voli. Ali ne zaboravite - Altimo je partner Telenora. Nije nemoguće da je Vimpelcom ovde zbog Telenora, a Telekom Austria zbog svog VIP-a. Nije loše za male pare detaljno pročešljati biznis najvećeg konkurenta u Srbiji. Nemci preko OTE-a znaju situaciju, a i America Movil preko City Banke. Zato su Meksikanci dozvolili sebi da poslednjeg dana otkupe tendersku dokumentaciju. Sa druge strane, fakat je da oni i Rusi imaju najveći investicioni kapacitet tj. kupovnu moć. Ako požele i upuste se u trku, eto narodu Srbije dobrog života i odlaganja neodložnog za još par godina. Nama samo šuške u **** i sve može i sve se zaboravlja. Nadam se da taj film nećemo ponovo gledati i nadam se da će ipak biti pameti.

Ključ, reklo bi se, drži OTE, a čini mi se i da se Vlada Srbije ne uzbuđuje mnogo oko toga da li prodaje svojih 51% ili 31%. Kao da postoji nešto važnije od toga. Ko bi ga znao?

Nekako je Vlada valjda umirila javnost da će, što se tajni i tajnosti rada državnih institucija tiče, sve biti u redu, jer će sistemi veza MUP-a, Vojske i bezebednosnih agencija biti izuzete iz infrastrukture koja se prodaje strancima. Koje to tajne kad je Srbija u pitanju postoje i šta to stranci ne mogu da saznaju u ovoj zemlji Srbiji? No, dobro je malo umiriti narod po pitanju infrastrukture, da bar zna da stranci neće moći da ga prisluškuju. Neću ovde oko pitanja infrastrukture koje pojedinci, koji ne razumeju o čemu je reč, potpuno pogrešno apostrofiraju i postavljaju. Posle tendera svi su pametni, a pre toga?

U igri oko srpskog ujedinjenog telekomunikacionog tržišta su, dakle, Nemci, Austrijanci, Rusi, Turci, Francuzi, "Amerikanci". Nećemo prizivati istoriju i istorijska iskustva. Nadajmo se da će Srbija (i srpske telekomunikacije) ovoga puta dobro proći. Ako ni zbog čega drugog, 7 važi za srećan broj!

5 коментара:

Vladan је рекао...

pa dobro si primetio da je ova dokumentacija interesantna za konkurenciju u zemlji i da je ovo jedan od legalizovanih načina da se do nekih možda dobrih podatka dođe uz cenu od tričavih ili ne baš malih (kako ko gleda na to) 10.000Eura.
Mislim da ovi koji su uzeli dokumentaciju poslednji dan nisu baš realni investitori već analiziraju šta bi tu možda moglo da bude za njih posredno ili na neki drugi način spinuju konkurenciju.
Super će biti ako uopšte budemo imali više od jedne kvalifikovane ponude !
Nije mi jasno samo, vidim da se neki u vladi tresu od pomisli da opet rus uđe u trku ! Da li može neko da mi pojasni te frustracije realno ?

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Ulazimo malo u domen politike, ali ja oko Rusa imam dve teorije:

1. Pokajali su se što su im dali NIS za male pare, a dobili pitanje šta (da je NIS prodat za više para, možda Telekom još ne bi došao na red). Sad je proradio srpski inat, "evo vam ga na što ćete i Telekom da dobijete"

2. Rusi su malo češljali po NIS-u, a ne verujem da se našima to svidelo i da su pretpostavljali da će tako biti.

A pomenutih 10 hiljada je zaista ništa, toliko košta prosečna tržišna analiza bilo koje konsultantske kuće. Ja sam se baš iznenadio kad sam video da je otkup samo toliki.

Анониман је рекао...

Blackberry:
Ovo ti je za tekuću 2010 najbolja urađena analiza. Sažeto, jasno, pregledno...Svaka ti je ko i Njegoša.
Što se tiče licitiranih vrednosti 2mlrd, ja sam veliki skeptik i ne očekujem velike sume. Kao što su rekao, ključ drži OTE i na mala vrta Nemci vrebaju svojih 5 minuta.

Анониман је рекао...

Ja mislim da će ponuđena suma (pobednička) biti svakako preko 2 miliona.
Mislim Mobilkom Austria tu diže cenu... jer nije pitanje samo koliko vredi MTS već i koliko će oni da izgube ako ga preuzme neko jak npr. Deutsche Telekom ili ako ga kontroliše Telenor.
Što se otkupa dokumentacije tiče, mislim da tu nisi u pravu, jer ovakva dokumentacija verujem da može da se dobije direktno iz Telekoma za par hiljada EUR.
http://zrobulj.blogspot.com/2010/12/trendovi-telekom.html

Saša Stamenković је рекао...

@Blackberry, HVALA na hvali! Dobro je da godinu završavam sa pozitivnim utiskom!

@Zoran:
Dobro došao među blogere.
Skoro da si me ubedio svojim kontraargumentom. Sviđa mi se kako razmišljaš!
Sve drugo - možemo da diskutujemo.