24 новембар 2011

Petorka CxO na Telforu


Potpuno je bilo očekivano da direktori balkanskih telco operatora izazovu veliko interesovanje danas na Telforu. Pred punom salom direktori srpskog, crnogorskog, makedonskog, republikasrpskog Telekoma i direktor VIP-mobile Srbija! U dva sata 5 vrlo kvalitetnih prezentacija i izlaganja, ali bez prilike za pitanja i komentare!? Direktori imaju pravo i običaj da oduže sa izlaganjem, a na dušu moderatora sesije ide to što slušaoci nisu imali prilike da priupitaju ponešto one koje retko imaju prilike da vide i čuju. Meni je posebno drago što su činjenice iz mog Telfor rada i u njihovim prezentacijama nekoliko puta doživele potvrdu i stratešku aktuelnost!

Imali smo prilike da vidimo kako na delu funkcioniše nemačka organizacija u crnogorskom Telekomu, šta znači dobra informatička podrška procesima, dobro koncipirana podrška korisnicima, kako rade i kako su organizovani tzv. univerzalni tehničari u T-Com CG. Ono što je bitno je da ono što je prezentirano funkcioniše i postoji u praksi.

Direktor prodaje makedonskog Telekoma (MKT) me je oduševio poštovanjem publike, jer je svoju prezentaciju održao na srpskom! Svaka čast, gospodine Firfov, a i srpski Vam je veoma dobar (sigurno slušate srpsku muziku i gledate srpske TV programe)! Upoznao nas je vrlo iscrpno sa stanjem na veoma konkurentskom telekomunikacionom tržištu u Makedoniji na kome MKT vodi oštru borbu sa konkurentima u svim segmentima. MKT ima svega: i ADSL i FTTH i IPTV i webTV i mobile TV i  WiFi hotspotove! Opredelili su se da budu premium provajder, da zadrže pristojne cene i ”pravdaju” ih dobrom i ekskluzivnom ponudom.  Ponuda njihovih paketa je zaista bogata i raznovrsna, a nadaju se i plodonosna. Jedan podatak na koji sam i ja ukazivao u svom radu na Telforu: imaju 3600 FTTH pretplatnika na 43.000 optikom priključenih domaćinstava, a cena paketa preko FTTH je za 5€ veća od cene istog preko ADSL-a! OK, FTTH je ulaganje u budućnost. Neka ostane zabeleženo ovde i da imaju 133.000 ADSL pretplatnika i 35.000 IPTV pretplatnika.

Direktor Telekoma Srpske (i to generalni!) je, pored situacije na bosanskom tržištu, pričao o dobrim stranama UMTS900 mreže koju će implementirati i o tome šta i kako očekuju od nje. Ključne činjenice za izbor UMTS900 su bolje pokrivanje i bolji indoor ”ulaz” na 900 MHz, pretežno ruralni karakter teritorije od interesa (61% ruralnog stanovništva), manje potrebnih BS i manji troškovi. Cilj im je pokrivanje 90% populacije sa UMTS900. Direktor Telekoma Srpske je dobio plus kod mene i za stav da je još uvek ovde rano za LTE i da u narednih 3-4 godine treba i dalje forsirati 3G. Racionalno i odgovorno razmišljanje, slažem se, to sam tvrdio i pre godinu dana i juče! A LTE u brdsko-planinskoj Bosni, bez 800 MHz opsega – uf, teško (isplativo)!

Zaštitno lice VIP-Mobile-a izgleda definitivno postaje gospon Parun. Elegantno se pohvalio aktuelnim rezultatima i performansama VIP-ove HSPA+ mreže, lukavo spominjao da im cilj nisu autoputevi i da imaju 60% srpske populacije pod 3G signalom, uz prosečnih 4,5Mbps u DL smeru. Upoznao nas  je da VIP ima pretežno IP MW (radio) mrežu, a da će raditi i na optičkom povezivanju svojih sajtova. Školski je poentirao prezentiranjem kvaliteta HD govora (50Hz-7KHz) preko VIP 3G mreže, ali jedno “preterivanje” sa Connect-ovim istraživanjima i evropskom lider pozicijom VIP-a Srbija: Darko sigurno zna da je u Srbiji bodovano voice:data=60:40, a u Evropi se boduje obrnuto! Ovakva “finta” meni nije promakla, ali nije pokvarila generalno dobar utisak koji je ostavila prezentacija školovanog menadžera iz VIP-a (čovek, čini mi se, uvek zna šta i kako da kaže).

Tehnički direktor Telekoma je uzvratio kolegi iz VIP-a opaskom da je Telekom i dalje lider na srpskom mobilnom tržištu i da primećuje da u istraživanjima nemačkih časopisa uglavnom pobeđuju “nemački” operatori. Tema prezentacije je bio Cloud computing, njegova primena i izazovi implementacije. U ovom izlaganju je više bilo reči o budućnosti, a ostali su se, po mom utisku, više fokusirali na sadašnjost.  Možda je iznenađenje konstatacija koja se čula da će data centri biti budućnost i core biznis telekom operatora, dakle i Telekoma Srbija. Budućnost Telekoma Srbija je, po onome što smo čuli, u IT tehnologijama, cloud computingu i servisima koje on nudi, pravim ljudima na pravom mestu, dobroj atmosferi i korporativnoj kulturi.

Ostaje žal za “glasom naroda”. Izostala je dvosmerna komunikacija, pitanja, odgovori, možda i direktorsko sučeljavanje mišljenja i vizija o pojedinim pitanjima. Ako je sve prošlo kako je prošlo, u čemu je svrha da se baš veliki direktori pojave i ispričaju ono što je ispričano? Mislim da je prisustvo ovakve ekipe moralo biti (još) bolje iskorišćeno, u korist zainteresovane publike. A direktori – svi rečiti, sa odličnim poznavanjem materije, sigurni i odlični prezenteri. Šteta što nije bilo škakljivih pitanja i neke diskusije, jer i u publici je bilo dobrih znalaca. Bilo kako bilo, ovo je sigurno sesija Telfora 2011.


2 коментара:

Vladan је рекао...

Moj Saša,
mi smo učeni u školi da ne postavljamo pitanja već da nbubamo, ponavljamo ono što je rečeno jednosmerno bez provere i bez spoznaje. Žalosno je još što je i sad tako, iako je proklamovana malo drugačija škola.
Zašto se onda čudiš što na domaćim stručnim skupovima nema pitanja i diskusije a na stranim je sramota i neuspeh ako ih nema pa je zato uvek tu moderator sa bezbroj pitanja da potstakne diskusiju !

Dovesti 5 bitnih ljudi za isti sto treba da ima jednu temu unapred poznatu a ne da svako iznosi šta mu je volja. Onda nema diskusije ni sučeljavanja mišljenja.
To je promašaj organizatora bez premca.

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Ne zameram moderatoru, mora da gradi dobre veze da bi mogao da udara pečate garancije kvaliteta.

Dobar je momak, a mrzelo ga pregleda moj rad za Telfor o LTE-u, napisao kao kasno sam ga predao (jesam, al' kako sam ga ipak predao?)
Biće novi George, a ja sam kod Georgea sve same odlične ocene dobijao svojevremeno ;)!