23 новембар 2011

Telfor broj 19


Juče je otvoren 19. TELFOR! Standardna procedura i mnogo poznatih i nepoznatih lica. Obećavajuća ponuda raznoraznih sesija i tema iz struke. 

Ex-ministarka, sada državni sekretar za digitalnu agendu, na otvaranju održala hvalospev svom minulom radu. To je valjda politički korektno, a internet glasila su objavile naslove da je Jasna najavila bezbedniji Internet. Ovaj sada je valjda nebezbedan, šta li? Najbolje pali ako spomenete brigu o deci, tu onda nema i ne sme niko ništa da kaže. Kad su roditelji neodgovorni, mora država da brine i vodi računa. Šta se zaista potpisuje i šta to znači – pita li se neko? To je prava informacija, gospodo novinari!

Ministarka je rekla da je telekomunikaciono tržište liberalizovano (netačno!), da smo od 2008. do 2011. godine zabeležioli rast u korišćenju broadbanda od 100 odsto (u korišćenju?! zašto je izostala cifra penetracije BB u Srbiji i gde smo u odnosu na evropski prosek), da je svaka škola dobila informatički kabinet (super, ali kako se i da li se koriste ti kabineti? Prati li to neko ili je samo važno da je za to dato 13 miliona €? Imaju li deca koriti od toga zaista, ima li ko i šta da ih nauči?) O obećanoj digitalizaciji TV signala neću ni da pišem, lakonski se odgovara da kasni i da je i bolje što je tako. To nije neuspeh, to su subjektivne i objektivne okolnosti. Kome je sad do svega toga kad smo kao struka ostali bez ministarstva u, pričaju tako, informatičkom dobu.

Telfor, čini mi se, nije ono što je nekad bio, mada je radova sve više, a i rad je produžen do kasnih večernjih sati. Valjda nam je sve postalo poznato, predvidivo i očekivano. Ja sam, eto, samo jednom u prethodnih 19 godina propustio otvaranje. Još uvek prof. George Paunovic “nosi” priredbu na svojim leđima (zašto na engleskom, nema potrebe bez obzira na goste iz inostranstva). Simpatično je bilo što je mladi profesor Nešković pokušao da nas malo podseti na legendarnog akademika Iliju Stojanovića, koji je itekako znao da kaže šta ne valja u srpskim telekomunikacijama i oko njih. Pozdravljam pojavu mlađih kolega u glavnim ulogama na Telforu. Osveženje i nova lica neće škoditi, da se zna da Telfor ne mora da brine za svoju budućnost. Telfor nam je itekako potreban i dragocen!

Izostao je kvalitetan presek srpskih telekomunikacija danas. Potrebno je da vidimo gde smo. Ne kažem da to profesori mogu i trebaju da urade, ali ne razumem zašto je Ratel na otvaranju u ulozi posmatrača? Ne kažem ni da je Telfor mesto na kome to treba prezentirati, ali mislim da je dobra prilika kad već nema drugih. 

Uzgred, i ja sam imao rad na Telforu čija se tema u više sesija i prilika pokazala kao prava i veoma aktuelna. Hvala svim dragim kolegama i prijateljima koji su ispoštovali prezentaciju mog rada juče popodne. Kažu da je bilo interesantno, čime je moje zadovoljstvo veće i srećan sam što je moj trud imao neki smisao.

4 коментара:

Sloba Markovic је рекао...

Pa kad neće ex-ministarka, ima ko će da prenese cifre :) Dakle, sa fiksnim broadbandom stojimo nešto oko 11% (RATEL), što nas stavlja jedva iznad proseka regiona koji iznosi oko 9,5% (Cullen). Naravno, to je i dalje daleko od proseka EU, koji se kreće oko 27% (Eurostat). Međutim, to ne znači da značajno povećanje broja BB korisnika, računarski kabineti u svim školama ili lavovski deo pripreme za DTV nije značajno... Pošto imam potencijalni sukob interesa kada je ova tema u pitanju ;) zadržao bih se na tome da rezultate svake politike treba posmatrati u odnosu na stanje pre njene primene; kakve su nam perspektive sada, a kakve su bile pre njene primene itd.

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Hvala, Slobo, na podacima! Nije problem da se ujure, problem je zašto se ne iznose takvi kakvi jesu u javnost.
Kanda da je nekoga sramota?!

Slažem se ja da su neki rezultati postignuti, ako gledamo unazad, možda više nego ijedna prethodna "telekomunikaciona" ekipa, ali moglo je i moralo više i bolje.

Nismo mi u prilici da se zadovoljavamo malim pomacima.
Ne igra najjači mogući tim i to je problem. Ti si ovoga puta prošao kao nestranačka ličnost u MTID, ali to je nedovoljno. Optimistički gledano, dobro je da je bar neko, ali to uvek može biti maska i privid "demokratije". A tih i takvih privida sam se nagledao i još uvek ih gledam da mi je pun kufer.

Mislim da je ex-ministrka, sve u svemu i bez obzira na nešto, ipak zaslužila pozitivnu ocenu. Iskreno to mislim, a ako krenu napadi na ovaj moj stav, imam argumente da ga branim. Jasnu sam kritikovao kad god sam mislio da ima razloga, pa i pre par dana. To ne znači da ne vidim ono što je pozitivno u celini.

Sloba Marković је рекао...

Svakako bi bilo bolje da je urađeno više... Teško je brzo izmeniti sistem koji je uspostavljan poslednjih pet decenija, gde je država i dalje većinski vlasnik okosnice tog sistema i gde ne postoji bilo kakva šira politička podrška za reformu u ovoj oblasti. Za ocenjivanje efekata onoga što je urađeno, ipak će biti potrebno da prođe neko vreme (recimo, naredne dve godine). Ono što mislim da je sada najvažnije, jeste da se reforma u oblasti TK i ID nastavi i u naredne 4 godine, a ne da se zaustavi (što je realna opasnost)...

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

"Ne daj da nas zaustave,
ovi ljudi zli..."

Nešto slično peva Zorica Brunclik, nesuđena ministarka onomad.

Ko, bre, da zaustavi ovaj telekomunikacioni pokret, udarnu pesnicu razvoja Srbije!

E, ljudi, zahebavam se ;).

Slobo, ako nas zaustave, znači da smo bili skloni zaustavljanju - i završavam parafraziranjem velikog srpskog pesnika Disa.