28 новембар 2011

Digitalna TV posle izbora i igara


Objavljeno na sajtu B92 i u dnevniku „Politika“, šta ko voli:

Televizijske antene u Srbiji ne odlaze u staro gvožđe od 4. aprila sledeće godine za kada je bilo planirano isključenje analognog i prelazak na digitalni TV signal.

Auuuu, novinare, novinare, mani se metafora i elementarno se informiši o onome što pišeš, čoveče! Šta misliš kako se i čime prima digitalni signal?

"Sledeće godine se održavaju izbori, za koje smo mislili da će biti ranije, a ni jedna država ne sme da radi digitalizaciju pred izbore. Takođe, očekuje nas i Evropsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske igre, tako da ne možemo da počnemo isključenje digitalnog signala pre nego što se sve to završi", navodi Reljin.

Gospođo profesorko, ne mogu da verujem!? Što niste pustili nekog drugog da ovo kaže, ako se moralo? Zar se mislilo da ova Vlada neće dočekati kraj mandata i da ćemo se plasirati na Evropsko fudbalsko prvenstvo?

Delimični prelazak na digitalnu TV, dodaje ona, počeće tek krajem 2012. i to zonski, na pojedinim delovima teritorije na kojima će biti uspostavljena probna mreža od 15 predajnika malih snaga. Na ovakav pristup naša država se odlučila jer zbog velikog broja TV stanica i zauzetosti frekvencijskog spektra gotovo da nije moguće uporedo emitovanje analognog i digitalnog signala, kao što su radile pojedine zemlje.

To znači da Srbija u ovom segmentu nije radila pametno. Tako smo nekad mi gradili pristupne mreže za telefonske dvojnike, a u severnim republikama koje su nam čak prodavale takve centrale su gradili „normalne“ mreže. Znači u telefoniji smo štedeli, a u etru smo rasipali! E sad, bilo što bilo, ajde samo da se uzmemo u pamet i budemo racionalni za budućnost, ako je moguće!

Koliko će novca biti potrebno za ceo proces digitalizacije, za sada se ne zna precizno, ali je procenjen na 75 miliona evra.

Dakle, oko 75 miliona za radio mrežu za digitalno emitovanje TV programa. A i to je problematično da se skupi iako je i EU dala neke pare. Koliko li bi trebalo za Nacionalnu širokopojasnu mrežu do svakog domaćinstva i koliko je to godišnjih ulaganja naših telekomunikacionih operatora, čisto za razmišljanje za one koji misle da je jednostavno?

"Od 2,7 miliona domaćinstava u Srbiji, 57 odsto je upućeno na zemaljski prijem, što znači da oko 1,5 miliona njih mora imati tu prijemničku bazu. Pretpostavljam da će socijalno ugroženim porodicama biti nadoknađena sredstva za kupovinu opreme", kaže pomoćnica ministra.
U susednoj Hrvatskoj, koja je pre godinu dana prešla na digitalno emitovanje, država je domaćinstvima podelila kupone u vrednosti od 10 evra za koje su mogli da kupe najjeftiniju opremu ili da dodaju još toliko, pa da imaju veći izbor.

Pomoćnica ministra pretpostavlja??! Pa ako su u Hrvatskoj svim domaćinstvima podelili vaučere za osnovne verzije set-top-box-ova, zašto se u Srbiji takva dobra praksa dovodi u pitanje?
SVIM domaćinstvima treba podeliti tj. obezbediti vaučere! Za taj vaučer mora da može da se kupi STB. Ko neće, ne mora, ali ko hoće, ima pravo da uzme! Ko hoće bolji STB, sa više mogućnosti, neka doplati!
Kad se već subvencionišu privatne inostrane kompanije, mogu valjda i građani sopstvene države! Pravo na informisanje je valjda Ustavom zagarantovano pravo!

4 коментара:

Анониман је рекао...

Kao i uvek odlican :-)
Dodatno pitanje: da li ce privatne TV stanice zeleti da plate uslugu "dodavanja u multipleks" kad im neko kaze koliko treba to da plate (cena za odrzavanje mreze) ili ce biti prinudjeni da nalaze druga resenja ...

Sloba Marković је рекао...

Možda i ovaj intervju može da pruži neke korisne informacije koje nedostaju http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/bez_novih_rokova_za_zavrsetak_digitalizacije.55.html?news_id=228970

Moram da kažem da mi je drago što smo prešli na priču o konkretnim pitanjima u vezi sa digitalizacijom, što ipak ima više smisla od neke uopštene priče koja je do sada dominirala u javnosti. Ja se ne bavim ovim procesom direktno i svakodnevno, ali ću podeliti saznanja koja imam i koja ne moraju biti kompletna...

1. Nisam siguran da su pomoćnicu citirali korektno što se tiče procesa prelaska na DTV. Mreža za DTV projektuje se za puno pokrivanje cele teritorije Srbije. Dakle, u igri nije samo par desetina glavnih predajnika, već i na desetine gap-fillera koji treba da obezbede punu pokrivenost (kakva nikad nije postojala ni za analognu TV). Naravno, jedna stvar je ono što pokaže računarski model, a druga stvar ono što pokažu rezultati probnog emitovanja u realnim uslovima. Zato će, koliko sam shvatio, prvo biti postavljene primarne lokacije, obavljeno probno emitovanje i verifikovane pozicije/snaga/broj gap-fillera, pa tek kada se određena teritorija potpuno pokrije prema projektu, biće odobren prelaz za krajnje korisnike. Dakle, mreža se ne projektuje tako da unapred radi sa smanjenim kapacitetom ili da se u takvim uslovima radi prelazak.

2. Vremenski raspored prelaska po oblastima zavisiće od situacije sa raspoloživim frekvencijama. Pre tri godine delovalo je da neće biti slobodnih frekvencija uopšte i switch-over je bio jedina opcija oko koje mi je delovalo da se svi slažu, dok za multicast nikada nisu postojale šanse. U međuvremenu se, prema podacima RATEL, situacija izmenila, pa postoji neki uzan prostor za fazni prelazak po oblastima (nedavno je RATEL na raspravu stavio izmenjeni Plan raspodele radio-frekvencija za RTV emitovanje). Inače, znajući kakva je situacija sa radio-spektrom, predviđam vrlo težak i tegoban proces prelaska na DTV. Teško da bilo koja količina prethodne pripreme može u dovoljnoj meri da ispravi sve drine koje su iskrivljene u poslednjih par decenija u oblasti radio-difuzije... :(

3. Što se tiče toga da li se prelazak može obaviti tokom izbornog procesa, mislim da to nije realno. Ne toliko zbog samih izbora, koliko zbog potrebe da bitne institucije uključene u proces (MFIN, MKIID, Vlada) moraju da deluju sa punim kapacitetom. Sportski događaji i druge manifestacije ne mogu biti opravdanje za odlaganje ;)

4. Kada je u pitanju subvencionisanje set-top-box-ova, niko (pa ni pomoćnica) ne može da izađe sa konačnim rešenjem, pre nego što Vlada donese odluku o modelu i on postane stavka Budžeta. MKIID će podneti MFIN i Vladi nekoliko mogućih modela, koji su dati u Strategiji prelaska na DTV (za sve u punom iznosu, za sve delimično, samo za ugrožene korisnike itd), a konačna odluka će zavisiti od toga koliko para iz Bužeta na kraju bude odobreno za te namene. Ja bih najviše voleo da niko ne snosi nikakve troškove u vezi sa prelaskom na DTV, ali se bojim da to neće biti moguće, imajući u vidu (sve teže) stanje u kome se Budžet nalazi.

5. Što se tiče prva dva multipleksa, oni će ići kroz mrežu ETV i svi emiteri će imati svoje garantovano mesto u njemu. Neki konsenzus oko cene će sasvim sigurno biti postignut i ne deluje mi realno da se oko toga napravi neki lom većih razmera (teško da uslovi mogu da budu gori od onih koje je davao RTS dok je održavao emisionu tehniku). U svakom slučaju, nakon što se prelazak na DTV okonča, ostatak slobodnih frekvencija može biti stavljen na aukciju za izgradnju privatnih emisionih mreža sa novim multipleksima.

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

@Anoniman:

Svi moraju kroz multipleks, nema drugog puta. Verujmo da će cene biti popularne, pogotovo za lokalne televizije.

@Sloba:

Hvala ti za link, ali nemam više srca da napadam Jasnu kad su svi navalili gde god stignu. Ali neverovatno je da ljudi tj. žene pričaju o digitalizaciji kao da im je neko podmetnuo ranije planove, da ne kažem kao da su pali s kruške. To samo potvrđuje moju tezu da im je ekipa s kojom rade levačka (čast izuzecima, koji opet pristaju da budu sa levacima, pa ni to ne valja). U principu shvatam da političari tj. stranke biraju ministre, ali neko mora da se bavi poslom u ministarstvu.

Slobodan Marković је рекао...

@Saša
Planove praviš u skladu sa situacijom na terenu i nekim predviđanjima za budućnost. Ni inženjeri nisu savršeni - ako se okolnosti promene tako da plan postane teško izvodiv ili preskup, promeniš plan :)