15 новембар 2011

Prodaja mobilnih telefona


Prema istraživanju Gartner-a, u trećem kvartalu ove godine prodato je oko 440 miliona mobilnih aparata, za 5,6% više nego u isto vreme prošle godine. Može se reći da mobilno tržište praktično održava prodaja aparata, pošto nema značajnih pomaka u ARPU.

Prodato je 115 miliona smartfonova (26% od svih prodatih mobilnih aparata). To je za 7% manje nego u drugom kvartalu oce godine, ali za 42% više na godišnjem nivou. Najviše smartfonova je prodato u Rusiji i Kini (statistički - a gde bi drugo).

Među brendovima običnih mobilnih telefona , primat u prodaji i dalje ima Nokia (105 mil u 3Q11) iako im učešće u prodaji opada, slede Samsung (78,6 miliona, uz rast prodaje), LG (21 mil), Apple (17,2 mil) i ZTE (14,1 mil). Sony-Ericsson je daleko ispod pomenutih, beleži pad prodaje i ima globalno učešće u prodaji ispod 2%, tako da ne treba da čudi njihova odluka od raskidu partnerstva.

U prodaji smartfonova lidersku poziciju preuzeo je Samsung, ispred Nokie i Apple-a. Bliže se novogodišnji praznici, pa se tek očekuje prava borba na tržištu (posebno Samsung Galaxy vs. novi iPhone 4S).

Među “mobilnim” operativnim sistemima, Android “razbija” konkurente sa preko 52% učešća u prodaji, dok na godišnjem nivou ima trostruko više prodatih aparata i udvostručeno učešće u prodaji. Slede Symbian (koji beleži drastičan pad prodaje) i iOS sa stabilnom rastućom prodajom i stabilnim učešćem u prodaji. Iznenađenje je možda pad prodaje telefona sa Microsoft OS i njegovo zanemarljivo učešće u prodaji.

Android definitivno osvaja korisnike širom sveta, smartfon prodaja raste i menja navike, običaje i ponašanje korisnika. Operatori se nadaju da će se sve to isplatiti.

Нема коментара: